Een team van wetenschappers vindt een apparaat uit dat elektriciteit kan produceren dankzij de duisternis

Janine image
door Janine

01 Oktober 2019

Een team van wetenschappers vindt een apparaat uit dat elektriciteit kan produceren dankzij de duisternis
Advertisement

Er wordt gezegd dat de oude Perzen in staat waren om ijsblokken te maken tijdens de hete zomeravonden in het Midden-Oosten. Hoe deden ze dat? Dankzij een fenomeen genaamd nachtelijke afkoeling of stralingskoeling.

Welnu, een team van onderzoekers van de Universiteit van Californië, Los Angeles (UCLA) heeft hetzelfde principe van de oude bevolking in het Midden-Oosten gebruikt om ook 's nachts duurzame elektriciteit te produceren.

via UCLA Newsroom

UCLA Newsroom

UCLA Newsroom

In een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Joule, beschreven de onderzoekers van UCLA de werking van een apparaat dat dankzij het fenomeen stralingskoeling elektriciteit kan produceren. Volgens studies gepubliceerd in een document met de naam Generating Light from Darkness (Licht genereren uit de duisternis), zou de nieuwe technologie kunnen worden gebruikt als een stand-alone oplossing of werken in combinatie met zonne-energie, waardoor elektriciteit op alle uren vanuit dezelfde locatie kan worden opgewekt.

Studiecoördinator Aaswath Raman zei dat de nieuwe technologie de huizen kan verlichten van meer dan 1 miljard mensen wereldwijd die momenteel geen toegang hebben tot elektriciteit.

Advertisement
UCLA Newsroom

UCLA Newsroom

Maar hoe werkt de nieuwe technologie? Zoals Raman zelf heeft uitgelegd, staat de vaardigheid van de Perzen op het spel. Ze goten vroeg in de avond water in een zwembad; daarna gebeurde er iets ongelooflijks: zelfs als de luchttemperatuur boven het vriespunt lag, bijvoorbeeld 5°C, bevroor het water.

Hoe is dat mogelijk? Het antwoord ligt in de stralingskoeling: de plas water, zoals alle natuurlijke materialen, straalt warmte uit in de vorm van licht. De warmte stijgt naar de atmosfeer die het gedeeltelijk absorbeert en gedeeltelijk terugstuurt naar het aardoppervlak. Maar niet alle warmte keert terug naar waar het vandaan kwam. Daarom verliest de plas geleidelijk warmte totdat deze erg koud wordt en bevriest. De wetenschappers onder leiding van Raman hebben een apparaat gemaakt dat de toenemende warmte in de omringende lucht kan opvangen en omzetten in elektriciteit.

Momenteel genereert het apparaat ongeveer 25 milliwatt per vierkante meter. Dit is een vrij kleine hoeveelheid. Raman is er echter van overtuigd dat het binnenkort mogelijk zal zijn om de capaciteit van het apparaat te vergroten. Onnodig te zeggen dat we voor een ongelooflijke uitvinding staan: eindelijk kunnen we energie produceren, niet alleen dankzij de zon, maar ook dankzij de duisternis.

Advertisement