Koolstofdioxide omzetten in brandstof: dit onderzoek maakt het eindelijk mogelijk - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Koolstofdioxide omzetten in brandstof:…
De finalefoto's van deze wedstrijd tonen de meest komische kant van het dierenrijk Nieuw-Zeeland plant 1 miljard bomen om klimaatverandering tegen te gaan

Koolstofdioxide omzetten in brandstof: dit onderzoek maakt het eindelijk mogelijk

Door Janine
958
Advertisement

De uitstoot van koolstofdioxide (CO2) is een van de problemen in verband met vervuiling en opwarming van de aarde waar we vaak over horen. Dit gas, dat wordt gevormd tijdens de verbrandingsprocessen, brengt de ozon in gevaar, een gaslaag van de atmosfeer die de aarde "beschermt" tegen schadelijke zonnestralen.

CO2-uitstoot is een fundamenteel kenmerk van auto's en andere transportmiddelen: het is ook op basis hiervan dat men besluit de circulatie te beperken. Maar wat als koolstofdioxide plotseling een van onze bondgenoten zou worden om met vervuiling om te gaan? Of als er zelfs brandstof mee wordt geproduceerd? Het lijkt een tegenstrijdigheid, maar dat is het niet, volgens het onderzoek waar we het over hebben.

Ingenieurs aan de Rice University in Houston, Texas, hebben een echt intelligente en innovatieve methode bedacht om gas om te zetten in moleculen die energie bevatten. In eenvoudige woorden: brandstoffen. Je leest het goed: door een speciale en complexe procedure op basis van het gebruik van methaanzuur, zou de veel gevreesde CO2 "nieuw leven" kunnen vinden in vloeibare brandstofcellen.

Een oplossing die nieuwe en revolutionaire perspectieven opent voor auto's en waterstofvoertuigen, evenals voor de industrie, omdat de brandstof verkregen uit kooldioxide een veel efficiënter alternatief kan zijn dan alleen "traditionele" waterstof, omdat het meer energie zou bieden in hetzelfde volume.

Het “verwijderen” van een schadelijk gas uit de atmosfeer en er een bron van duurzame, schone en krachtige energie van maken, zou echt betekenen dat we de hulpbronnen die onze planeet ter beschikking stelt op een intelligente en niet-destructieve manier gaan gebruiken.

De vraag naar energie is bovendien altijd hoger, maar tegelijkertijd zal de situatie van het milieu waarschijnlijk elke dag verslechteren, ook vanwege onze “honger” naar hulpbronnen.

Dankzij deze technologische vooruitgang, waarvan we hopen dat die overal tot tastbare en toepasbare resultaten zal leiden, kunnen we ons misschien in een niet al te verre toekomst op een effectieve, verantwoorde en concrete manier bevrijden van vervuilende brandstoffen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt