Een team van wetenschappers heeft een manier ontdekt om zonne-energie gedurende 10 jaar te verzamelen en te behouden

Janine image
door Janine

25 September 2019

Een team van wetenschappers heeft een manier ontdekt om zonne-energie gedurende 10 jaar te verzamelen en te behouden
Advertisement

Zonne-energie is een van de meest gebruikte hernieuwbare bronnen. Het wordt echter vaak bekritiseerd vanwege de kosten en vanwege de onregelmatigheid en niet-programmeerbaarheid.

Zonne-energie wordt namelijk beïnvloed door weersomstandigheden en is dus afwezig tijdens bewolkte dagen en 's nachts. Zou het dus niet geweldig zijn als we energie konden bewaren die door de zon gedurende de dag jarenlang wordt geleverd? Een aantal onderzoekers zijn erin geslaagd en hebben een systeem ontwikkeld om dit doel te bereiken.

via Advanced Energy Materials

Advertisement
Chalmers University of Technology

Chalmers University of Technology

Een team van Zweedse wetenschappers heeft een vloeistof geproduceerd, "thermische zonnebrandstof" genoemd, die meer dan tien jaar zonne-energie kan opslaan. Jeffrey Grossman, een MIT-ingenieur, legde uit dat deze thermische zonnebrandstof kan worden vergeleken met een oplaadbare batterij, waarbij je in plaats van elektriciteit zonlicht plaatst, dat warmte genereert die wordt vastgehouden en vrijgegeven wanneer nodig.

Om het project daadwerkelijk operationeel te maken, hebben onderzoekers van de Chalmers University of Technology in Göteborg (Zweden) meer dan een jaar gewerkt aan de ontwikkeling van het molecuul waaruit de thermische vloeistof is samengesteld.

In detail legden de onderzoekers uit dat het speciale materiaal bestaat uit koolstof en waterstof. Wanneer de vloeistof door zonlicht wordt geraakt, gedraagt het molecuul zich op een ongebruikelijke manier: de bindingen tussen zijn atomen reorganiseren en geven aanleiding tot een "nieuwe versie", die heel krachtig blijkt te zijn.

Advertisement
MIT

MIT

Op deze manier kan de geproduceerde energie worden bewaard, in de vorm van moleculen die zijn geladen met energie, zelfs nadat de vloeistof is afgekoeld, gemiddeld 10 jaar.

De projectauteurs begonnen vervolgens de brandstof te testen. Door de vloeistof in contact te brengen met een katalysator die de thermische brandstof tot 63 graden Celsius verwarmt, en de moleculen terug te brengen in hun oorspronkelijke vorm, wisten ze voldoende energie te krijgen om de activiteiten van de hele universiteit voort te zetten.

Zodra de energie ervan was opgebruikt, werd de vloeistof opnieuw opgeladen (tot maximaal 125 keer), eenvoudig door deze bloot te stellen aan zonlicht. Het project vereist nog een paar jaar experimenteren, maar de onderzoekers zijn ervan overtuigd dat het tegen 2030 op de markt zal zijn.

Public domain pictures

Public domain pictures

Advertisement