Er is een nieuw chemisch proces ontdekt om plastic afval om te zetten in brandstof

Janine image
door Janine

03 Maart 2019

Er is een nieuw chemisch proces ontdekt om plastic afval om te zetten in brandstof
Advertisement

De afgelopen tijd hebben grote internationale organisaties voor de bescherming van de planeet, zoals het WWF (World Wide Fund for Nature) en UNEP (United Nations Environment Programme), hun middelen geïnvesteerd om een ​​probleem te bestrijden dat cruciaal is geworden voor de gezondheid van de wereld en voor dat van de bewoners: hoe kan het percentage plastic dat elke dag op de planeet gedumpt wordt, worden verminderd?

Het tijdschrift Sustainable Chemistry and Engineering heeft recent een artikel over deze kwestie gepubliceerd, met in het bijzonder aandacht voor een nieuw chemisch proces dat in staat is om, door het gebruik van superkritisch water (dwz "halverwege" de vloeibare en gasvormige toestand) , polypropyleen te transformeren - een veelgebruikt plastic materiaal, veel gebruikt in speelgoed, medische apparatuur en verpakkingen - in een dieselachtige brandstof maar veel minder vervuilend.

via ACS Sustainable Chemistry and Engineering

Advertisement
Er is een nieuw chemisch proces ontdekt om plastic afval om te zetten in brandstof - 1

Linda Wang, onderzoekster aan de Purdue University in West Lafayette, Indiana, en leidster van het onderzoeksteam die deze geweldige methodologie heeft ontwikkeld, vertelde het tijdschrift dat "de technologie waar we het over hebben, polyolefin-afval omzet in een een breed scala van waardevolle producten, waaronder polymeren, nafta (een mengsel van koolwaterstoffen) of schone brandstoffen, verhoging van de winsten van de recyclingindustrie en wereldwijde vermindering van de voorraden van plastic afval".

Dit zou aanzienlijk nieuws zijn, want volgens de studies van Wang en haar gevolg is alleen polypropyleen al goed voor 23% van de 5 miljard ton plastic afval die op stortplaatsen en in het milieu terecht is gekomen. De nieuwe technologie zou in plaats daarvan een hergebruik van de stof mogelijk maken en zou een reële stimulans zijn om minder te vervuilen.

In feite is "de verwijdering van plastic afval, zowel gerecycled als weggegooid, niet voldoende omdat het niet het einde van het transformatieproces van kunststofmateriaal vormt. Deze materialen worden langzaam afgebroken en geven microplastics en giftige chemicaliën vrij in de bodem en het water". De enige manier om dit te voorkomen is dus om de plastic materialen opnieuw te gebruiken voordat ze zich verspreiden in de aquifers en in de oceanen, waardoor het onmogelijk is om ze te herstellen.

Advertisement