Zwakt wiet de gevolgen van Alzheimer af? Deze onderzoeken lijken dat wel te suggereren

door Skip

11 Juli 2017

Zwakt wiet de gevolgen van Alzheimer af? Deze onderzoeken lijken dat wel te suggereren
Advertisement

Sommigen gebruiken wiet op een recreatieve manier maar eigenlijk zijn er veel therapeutische effecten van medische wiet. Het werkt tegen de pijn, bevordert de eetlust en gaat spiersamentrekkingen tegen en nu zou het ook doeltreffend zijn in de strijd tegen Alzheimer. Dat zijn de gegevens die blijken uit een recent onderzoek: cannabis zou zich kunnen profileren als een sterk antiverouderingsmiddel. Je krijgt er een beter geheugen van, je leert beter en de cognitieve functies gaan er op vooruit bij ouderen.

Advertisement

Het experiment dat is uitgevoerd heeft opmerkelijke resultaten

Het experiment dat is uitgevoerd heeft opmerkelijke resultaten

pixabay.com

Tijdens het onderzoek dat is gepubliceerd in het tijdschrift Nature Medicine zijn alleen de data verzameld van de experimenten die zijn gedaan in het lab op muizen, maar de resultaten zijn dermate van betekenis dat het erop lijkt dat op korte termijn experimenten op mensen in het verschiet ligt. Het onderzoek bestond uit het geven van kleine doses van THC (werkzame stof in cannabis) aan alleen bepaalde knaagdierenfamilies die nauwlettend in de gaten werden gehouden. Rekeninghoudend met het feit dat de muis een dier is met een snelle stofwisseling, was het mogelijk om binnen korte tijd al resultaten te behalen want al na ommenabij twaalf maanden na hun geboorte begonnen zij de eerste tekenen van neurodegeneratie te vertonen. Toen ze het stofje kregen toegediend zijn de muizenfamilies aandachtig geobserveerd en zijn er geheugentests uitgevoerd waar uitzonderlijke gegevens uit voortkwamen.

Advertisement

Binnen afzienbare tijd kan er worden geëxperimenteerd op mensen

Binnen afzienbare tijd kan er worden geëxperimenteerd op mensen

National Institutes of Health | Wikimedia

De muizen van twaalf en achttien maanden oud die THC hadden gekregen, vertoonden hersenfuncties die overeenkwamen met muizen die maar twee maanden oud waren! De families die gewoon maar een placebo kregen vertoonden daarentegen een afname van cognitieve functies in de twaalfde maand van hun leven. Onderzoekers van de Universiteit Bonn en de Hebrew University in Jerusalem, die naast elkaar hetzelfde experiment hebben gedaan, zijn tot dezelfde conclusies gekomen en zeggen onder de indruk te zijn ervan hoe het lijkt alsof THC praktisch "de moleculaire klok van het brein heeft teruggedraaid" zoals Andreas Zimmer laat weten, de coördinator van het onderzoek in Bonn.

De onderzoekers zeggen vertrouwen te hebben in de experimentele fase met mensen en mocht dit stofje de gewenste effecten teweegbrengen, dan zou dat een grote stap voorwaarts zijn in de strijd tegen neurodegeneratieve ziekten, maar er zijn nog veel onbekenden, de enige zekerheid is dat de dosis die genomen moet worden minder is dan de hoeveelheid die nodig is om verdovende effecten te sorteren.

Advertisement