De 'Onmogelijke' lichtinval in de golven in deze 19e eeuwse schilderijen komt van de meester van het sublieme - Curioctopus.nl
x
De 'Onmogelijke' lichtinval in de golven…
Er worden mensen gezocht die te vroeg geboren baby's warmte kunnen geven en knuffelen. Dit is wat er gebeurde De smeden in Damascus maakten zwaarden van koolstof nanobuisjes... 400 jaar voordat wetenschappers ze ontdekten

De 'Onmogelijke' lichtinval in de golven in deze 19e eeuwse schilderijen komt van de meester van het sublieme

31 Juli 2017 • Door Skip
5.139
Advertisement

Veel bekende schilders concentreren zich in hun leven op specifieke landschappen met als doel dat ze steeds verder hun techniek verfijnen en niet alleen hun vaardigheid verbeteren om niet alleen een beeld weer te geven op doek dat niet alleen mooi is om te bekijken, maar dat ook laat zien dat de maker de volledige controle heeft over zijn penseel en een perfecte kennis van lichtinval. Een van die kunstenaars die we ons herinneren vanwege zijn geniale weergave van zeegezichten, namelijk Konstantinovitsj Ajvazovski


Konstantinovitsj Ajvazovski (1817-1900).

foto: gallery.am

Ajvazovski werd geboren in Feodosija (in de Krim) geboren in een Armeens gezin. Na twee jaar te vroeg te zijn gestopt bij de Academie der Schone Kunsten in Sint-Petersburg ging de schilder van de Romantische stroming door heel Europa reizen en door Klein-Azië. Hij maakte een groot aantal werken.

Waarvoor hij het meest wordt herinnerd nu is zijn werk met de titel "De negende golf" (1850). Dit olieverfschilderij op doek wordt door velen als het mooiste Russische schilderij ooit beschouwd.

Dit schilderij, waarop schipbreukelingen zijn overgeleverd aan de golven, weet je te raken met de tegenstrijdige gevoelens die het uitstraalt: angst vanwege de woeste golven die op het punt staan de schipbreukelingen te verzwelgen en tegelijkertijd de schoonheid van de warme tinten die contrasteren met het bovenste gedeelte dat symbool staat voor een bron van hoop.
De titel is een verwijzing naar de theorie van de maximale golfhoogte die wordt bereikt wanneer de zee voor de negende keer aanzwelt.

Advertisement

De schilderijen van Ajvazovski kenden een groot succes bij zijn tijdgenoten en kreeg hij vele officiële onderscheiding zowel in eigen land als in het buitenland.

Het oeuvre van Ajvazovski wordt ook wel gezien als een van de meest geslaagde expressievormen van de schoonheid van het sublieme...

... met andere woorden dat de kunst je in een staat van extase kan brengen en "een emotioneel bewustzijn van de oneindigheid en de onweerstaanbare kracht van de natuur" in je kan losmaken.

Dat hij de Romantische stroming is trouw gebleven laat zich doorschemeren in de talloze, zachte lichteffecten (in combinatie met overdreven kleuren) en in de vele schilderingen van tragische taferelen.

In zijn carrière die een periode van zestig jaar beslaat heeft Ajvazovski meer dan zesduizend schilderijen gemaakt en meer dan 55 eigen tentoonstellingen gehouden, een record voor een kunstenaar van zijn tijd.

Ajvazovski wordt vandaag unaniem beschouwd als een van de meest betekenisvolle schilders van zeegezichten van de 19e eeuw in Rusland en de wereld.

foto: gallery.am

Zijn werken worden tentoongesteld in verschillende musea in Rusland en in de Krim waar hij vandaan komt.

Het schilderij "De negende golf" wordt bewaard in het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg.

foto: gallery.am
Tags: KunstRusland
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt