Deze BESPEELBARE viool is gemaakt van 1,5 miljard jaar oud gesteente - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Deze BESPEELBARE viool is gemaakt van…
Je eerste liefde zal je nooit vergeten? Zeker weten... want het is een trauma! 12 idiote kledingartikelen die mensen echt aantrekken... ook al geloof je het niet

Deze BESPEELBARE viool is gemaakt van 1,5 miljard jaar oud gesteente

Door Skip Tromp de Haas
2.018
Advertisement

Zeggen we het woord 'viool' dan is de gedachte die daar op volgt zeker 'Stradivarius'. 
De bekende Italiaanse muziekinstrumentenmaker vervaardigde snaarinstrumenten van zo'n goede makelij dat zijn naam vrijwel een synoniem is voor perfectie. En bij wie minder dan hij haalde de kunstenaar zijn inspiratie vandaan toen deze de zogenaamde 'viool van steen had gemaakt"? Dit bijzondere instrument is gemaakt van diabaas.

Dit is de 'Blackbird', de stenen viool.

Begin jaren 90 was de Zweedse kunstenaar Lars Widenfalk bezig met een project voor een kantoor van de Noorse televisie. Hij was toen in de gelegenheid om lagen diabaasgesteente te mogen ontdekken, een soort steen die lijkt op basalt (een soort vulkaansteen) die een kenmerkende zwarte kleur heeft. Wat de kunstenaar meest trof was de manier waarop het geluid doorklonk wanneer er op de steen geslagen werd. Zo kwam hij op het idee om diabaas te gebruiken om een heuse viool ervan proberen te maken, waarbij hij zich liet inspireren door de schitterende Stradivariusinstrumenten.

Widenfalk haalde een van de diabazen die hij gebruikte uit het graf van zijn opa dat was verwaarloosd nadat er een familiegraf was aangelegd. Het was afkomstig uit een grot in Zuid-Zweden en was diep zwart en van de hoogste kwaliteit en was 1,6 miljard jaar oud.
Toen hij aan het onderzoeken was of hij iets kon met deze steen die zo'n dichte structuur heeft, werkte hij ruim twee jaar ean de viool totdat hij erin slaagde een stenen viool te maken die 100% bespeelbaar was. Het ding weegt minder dan 2 kilogram en heeft een klankkast die maar 2,5 mm dik is.

Sinds de Blackbird (letterlijk de vogel merel) in 1992 is voltooid, is hij tijdens verschillende concerten in heel de wereld bespeeld en ingezegend door paus Johannes Paulus II en heeft componist Sven David Sandström speciaal voor dit instrument muziek geschreven.

Advertisement

In deze korte video kan je de Blackbird horen.

Tags: Nieuwsgierig
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt