Je hebt het wel eens gevoeld maar je weet het niet: lees hier wat (Angstaanjagende) slaapverlamming inhoudt

door Skip

22 Juli 2017

Je hebt het wel eens gevoeld maar je weet het niet: lees hier wat (Angstaanjagende) slaapverlamming inhoudt
Advertisement

Misschien is het je wel eens overkomen maar weet je dat niet meer zo zeker: je ligt op bed, je bent net wakker geworden (misschien in het holst van de nacht), geestelijk ben je wakker maar je lichaam reageert niet op je wensen tot bewegingen. Deze eigenaardige afwijking wordt slaapverlamming genoemd en treft meer mensen dan je zou denken. Wat nog merkwaardiger is? Soms gaat het gepaard met vreemde geluiden en dingen die je ziet.

Advertisement

Slaapverlamming

Slaapverlamming

Mckinnonworks/Vimeo

Hypnagogische verlamming is een slaapstoornis die kan worden gedefinieerd als een reeks reacties die niet op elkaar zijn afgestemd. Dan bedoelen we de reacties die doorgaans plaatsvinden tijdens de fase dat je droomt (de REM-fase) en de reacties die typerend zijn voor de waakfase.

Er is een fase in onze slaap waarin we intens dromen maar dat we ons niet bewegen omdat onze spieren letterlijk zijn verlamd (alleen de ogen bewegen zich en dat zou een vorm van bescherming kunnen zijn tegen de plotse bewegingen die we zouden kunnen maken wanneer we intense dromen hebben). Als je net voor dit moment wakker wordt dan kan je het gebeuren dat je slaapverlamming krijgt.

In sommige gevallen gaat deze stoornis gepaard met het gevoel dat je stikt, stemmen hoort, visioenen hebt of dingen ziet. In ieder geval duren deze verontrustende gevoelens niet langer dan twee minuten. Als je daarna weer in slaap valt, dan kan het zijn dat je denkt dat het gewoon een droom was, maar er zijn mensen die zich de ervaring kunnen herinneren en het nauwkeurig kunnen beschrijven.

Onderzoeken die zijn gedaan in verschillende delen van de wereld tonen aan dat het om iets gaat dat vrij vaak voorkomt in het leven van volwassenen, hoewel het in de meerderheid van de gevallen gewoon op zichzelfstaande gevallen zijn.

Is het jou ook wel eens overkomen? Hoe zou je de gevoelens beschrijven die je ervaarde? Vertel het ons!

Advertisement