Afname van emotionele wederkerigheid: welk risico lopen kinderen als zij uren naar schermen staren? - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Afname van emotionele wederkerigheid:…
Hij ondergaat therapie om een man te worden waardoor hij vrienden en familie verliest: vandaag is hij gelukkiger dan ooit 9 hoteltips die je moet kennen om geld te besparen en niet te worden bedonderd

Afname van emotionele wederkerigheid: welk risico lopen kinderen als zij uren naar schermen staren?

Door Skip Tromp de Haas
1.911
Advertisement

Het kindercentrum in het universitaire ziekenhuis Policlinico Gemelli te Rome is de eerste Italiaanse instelling waar internetverslaving wordt behandeld. Hier wordt iedereen opgenomen die een bewezen verslaving heeft ontwikkeld ten opzichte van een scherm. Directeur en dr. Federico Tonioni: "Door achter het scherm te zitten verliezen kinderen emotionele wederkerigheid, dat wil zeggen elkaar aankijken en tegelijkertijd aan hetzelfde denken; essentieel bij het groot worden". In wezen raken zij een van de aspecten kwijt waardoor ze in staat zijn empathisch vermogen te ontwikkelen.

Er zijn nieuwe verslavingsvormen ontstaan die zijn ingedeeld als "Internetverslavingsstoornissen".

Deze nieuwe verslavingen krijgen de noemer IAD (Internet Addiction Disorders) en hebben betrekking op het dwangmatig gebruik van virtuele werelden, gokspelen en online porno. Bij kinderen verdubbelt het probleem, schermverslaving is van negatieve invloed op hun ontwikkeling. Ze kunnen elkaar niet meer in de ogen kijken en emoties van anderen begrijpen, er ontstaat een leegte om hen heen, het scherm vervangt de fysieke aanwezigheid. 

Medeverantwoordelijk zijn ook de ouders die 'om hen rustig te laten zijn' de kinderen voor een scherm zetten. Op deze manier hoeven kinderen niet te dealen met twee problemen waaruit blijkt dat ze van kunnen leren, namelijk frustratie en het kunnen wachten. Met het schern altijd binnen handbereik worden deze twee problemen van tafel geveegd en geeft het dwangmatig gedrag ruim baan. Om kunnen gaan met eenzaamheid, het kunnen wachten, de zogenoemde 'verveling' zijn echter belangrijke momenten waar kinderen bekend mee zouden moeten raken en door en door moeten voelen.

Dr. Tonioni heeft onlangs een boek uitgebracht met de titel: "Psicopatologia web-mediata. Dipendenza da internet e nuovi fenomeni dissociativi" ("Door het web verkregen Psychopathologie. Internetverslavingen en nieuwe dissociatieverschijnselen"). Hier verkent hij de nieuwe verslavingen brengt hij er onderscheid in aan en analyseert ze grondig. Bij door het web verkregen psychopathologie zijn verschillende cognitieve gebieden betrokken (perceptie, concentratie, geheugen, denken en intuïviteit) en schetst nieuwe cognitieve profielen die zijn ontstaan door een andere manier van leren, communiceren en denken.

Internet is een van de grootste culturele veranderingen in de geschiedenis, dermate omvangrijk dat het nieuwe problemen doet ontstaan en aandoeningen die hieraan gerelateerd zijn. Daarom moeten we op de hoogte blijven en waakzaam zijn. Sommige situaties moeten niet worden onderschat.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt