x
Het bijzondere verhaal en de echte foto's…
24 geniale gevallen van vandalisme in heel de wereld 15 verschrikkelijke foto's van fruit en groente die te snel uitlopers hebben gekregen

Het bijzondere verhaal en de echte foto's van de kleine "Alice in wonderland"

14 Augustus 2017 • Door Skip
5.563
Advertisement

Iedereen heeft de tekenfilm "Alice in Wonderland" met verbazing zitten kijken: de gekke hoedenmaker, de zingende bloemen en nog maar te zwijgen over de duistere hartenkoningin. Als je het sprookje of de tekenfilm uit je hoofd kent, dan is het toch mogelijk dat je het verhaal wat erachter zit niet kent: Alice was een meisje dat echt bestond en de echte naam van de schrijver van het boek was niet Lewis Carroll maar Charles Lutwidge Dodgson.


Het verhaal begon in 1862 toen Caroll kennismaakte met de kinderen van Henry Lidell, een goede vriend. Een van hen heette Alice en was toen tien jaar oud.

Tijdens een vaartochtje vermaakte Caroll, of beter gezegd, Dodgson, de kinderen met een verhaal: de hoofdpersoon was een meisje dat ook Alice heette.

De schrijver was ook dol op fotografie. Hij maakte vaak foto's van kinderen en tijdens het tochtje wilde Alice juist dat hij haar op de foto zette. Dat verklaart waarom er van Alice Lidell zoveel fotomateriaal is.

Advertisement

De dochter van Liddell was zo onder de indruk van het verhaal dat ze Dodgson maar bleef vragen om er een boek van te maken dat hij aan haar cadeau kon geven.

Het eerste manuscript dat Dodgson neerpende had de naam "Alice in de onderaarde".

Pas jaren later besloot Dodgson op advies van een vriend het boek uit te brengen onder de naam Lewis Carroll.

Het waren enkele aanpassingen die het succes van het boek bepaalden. Ze ging van gitzwart haar (zoals Alice) naar blond, maar het waren vooral de illustraties van John Tenniel die het verhaal verrijkten met mooie gekleurde plaatjes.

Een van 's werelds bekendste sprookjes is zo ontstaan, doodgewoon gedurende een tochtje dat we allemaal wel zouden kunnen beleven. Het zal vast wel een kwestie geweest zijn van de juiste persoon op het juiste moment leren kennen, maar het is in ieder geval zo dat tot op heden het verhaal is vertaald in minstens 97 talen!

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt