7 dingen die je altijd voor jezelf moet houden volgens hindoewijsheid - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 dingen die je altijd voor jezelf moet…
Zo krijg je een bad, oefenruimte en een thuisbioscoop in een appartement van 28m2 18 redenen om niet meer te geloven in foto's die op sociale media worden gezet

7 dingen die je altijd voor jezelf moet houden volgens hindoewijsheid

Door Skip Tromp de Haas
2.540
Advertisement

Indiase wijsheid en het bijbehorende gedachtengoed kennen een diepgang en gedetailleerdheid die niet onder hoeft te doen voor de westerse wijsheid. Al sinds het begin, ongeveer zo'n vierduizend jaar geleden voor de komsyt van Christus dachten de wijze Indiërs na over het oplossen van fundamentele problemen in het leven. Hun wijsheid is geboren uit een poging om het leven beter te maken. Wat nu volgt is een lijst van zeven dingen in het leven die mensen, volgens Indiase wijsheid, voor zich zouden moeten houden.

1) Je hoeft niet je plannen voor de nabije en de verre toekomst (of daar tussenin) te delen. Bespreek ze niet met anderen want ook al zijn deze plannen misschien niet ideaal, het zijn wel jouw plannen; het zijn jouw projecten. Als je ze deelt dan kan je misschien harde kritiek te verduren krijgen en daar meer last van houden dan dat je zou denken.

2) Als je iets guls doet, hou het dan voor je! Het is niet nodig dit te verkondigen of er hoog over op te geven. Door dat te doen zou het schitterende dat het in zich heeft verloren gaan.

3) Je eigen problemen delen die je hebt met voeding, slapen, seks of andere dingen is niet altijd de juiste keuze. Beperk je zo nu en dan tot een innerlijke overweging en dat je balans vindt op eigen houtje.

4) Moed en heldhaftigheid moet niet van de daken worden geschreeuwd. Het is duidelijk dat iedereen, elke dag, zwaar wordt beproefd en op zijn eigen manier heldhaftig moet zijn. De werkelijke erkenning zit hem niet in het anderen laten zien hoe moedig je bent geweest, maar in het erkennen van jezelf.

5) Echte spirituele kennis krijg je door te leven, niet door theorieën te bedenken. Deze kennis moeten we koesteren als we hem eenmaal hebben. Niet uit egoïsme maar omdat dit de echte enige schat is die we bezitten. De enige uitzondering is dat je het deelt voor het welzijn van een ander, maar verder om geen enkele andere reden.

6) Je problemen die je thuis hebt, je eigen spanningen, die zijn alleen van jou. Des te minder je het over thuis hebt buiten de familie, sterker dat de band met hen wordt. Door te praten met je dierbaren redt je relaties en laat je deze opbloeien tot iets moois en sterks.

7) Verspil geen energie in het praten over nare dingen die jou niet aangaan, roddelen laat je aan anderen over. Een dwaas die met vieze schoenen aan in huis komt verschilt niet van iemand die thuis komt en kwaad spreekt over anderen.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt