In Pompeii is de schat van de heks aan het licht gekomen, een prachtige verzameling edelstenen en magische voorwerpen

Janine image
door Janine

13 Augustus 2019

In Pompeii is de schat van de heks aan het licht gekomen, een prachtige verzameling edelstenen en magische voorwerpen
Advertisement

Als je denkt aan een schat, denk je meteen aan beelden van schatkisten en zakken vol edelstenen, juwelen en andere bijzonderheden. "Standaard" visioenen van onze geest die, in sommige bijzonder gelukkige gevallen, kunnen worden vertaald in fantastische realiteiten.

En dat is precies wat er gebeurde in Pompeii. De prachtige archeologische vindplaats in Campania, de tweede meest bezochte in Italië na het Colosseum met het Forum Romanum, is er opnieuw in geslaagd om te verbazen met een ontdekking die we in alle opzichten kunnen definiëren als… magisch.

via ANSA

Advertisement
ANSA

ANSA

Het is de zogenaamde "schat van de heks“. Amber, kristallen, amethisten, knopen van bot, oosterse kevers, maar ook edelstenen, amuletten en bijzondere voorwerpen: dit alles werd gevonden in de overblijfselen van een houten en metalen kist, vol met dit soort inhoud.

Een echt wonder, in alle opzichten een schat, waarvan de componenten lijken te zijn verbonden met een gemeenschappelijk kenmerk: hun magische krachten en geluksbrengers.

Advertisement
ANSA

ANSA

De voorwerpen van deze schat waren in feite “gespecialiseerd” in het weghouden van onheil, zelfs als hun eigendom nog moet worden vastgesteld. De kist bevond zich in een dienstruimte van het Casa del Giardino, in de Regio V van de archeologische opgravingen. Juist vanwege de ligging bestaat er twijfel of deze amuletten tot de eigenaresse van het huis behoorden.

Het is echter waarschijnlijker dat het rituele objecten waren, die alleen in bepaalde contexten en gelegenheden zouden worden getoond, die het huis en zijn bewoners veel geluk zouden hebben gebracht. In de domus werden in dit verband de skeletten van maar liefst 10 mensen gevonden, allemaal slachtoffers van de verwoestende uitbarsting waarmee de Vesuvius de stad in 79 na Christus begroef.

ANSA

ANSA

De bovengenoemde veronderstelling wordt nog aannemelijker gemaakt door het feit dat er onder de kostbare voorwerpen geen juwelen en goud zijn, waar elke vrouw een grote hoeveelheid van had moeten hebben.

Stenen, amuletten, voorwerpen met het symbool van liefde, verleiding en vruchtbaarheid (dennenappels, korenaren, fallussen) kunnen ook tot een slaaf hebben behoord, die misschien met name gewijd was aan magische en verzoenende praktijken. Een “heks”, dus. We wachten nu op de restauratie van de schat, waarna we de gebeurtenissen op een meer precieze manier kunnen reconstrueren.

ANSA

ANSA

Het Casa del Giardino is slechts een van de vele vondsten die, in Pompeii, nog veel te vertellen hebben. Een site, aan de voet van de Vesuvius, die vanwege zijn bijzonderheden, de wisselvalligheden van zijn verleden en de rijkdom van getuigenissen, echt een van de meest fascinerende ter wereld is.

Advertisement