Er is een reden waarom deze 7 heiligdommen ter ere van aartsengel Michaël op een lijn met elkaar liggen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Er is een reden waarom deze 7 heiligdommen…
22 mensen die Kerst hebben gebruikt om wrede grappen met vrienden en familie uit te halen 16 ontroerende oude foto's die enkele weinig bekende gebeurtenissen in de geschiedenis vertellen

Er is een reden waarom deze 7 heiligdommen ter ere van aartsengel Michaël op een lijn met elkaar liggen

Door Skip Tromp de Haas
3.082
Advertisement

De oorsprong van het christelijke figuur Sint Michaël - een van de drie aartsengelen (samen met Gabriël en Raffaël) die aan het hoofd staan van de hemelse legioenen - kunnen worden herleid naar de Oriënt. In de tijden dat de verering van Michaël terugliep zou het zo kunnen zijn dat deze engel eigenschappen heeft overgenomen die kenmerkend zijn voor de goddelijke personages Mitra, Hermes en Hercules. Aan deze unieke 'heilige strijder' zouden overigens 7 kloosters zijn gewijd die op bijna gelijke afstand van elkaar liggen op een denkbeeldige lijn die symbool staat voor de zwaardsteek waarmee Sint Michaël Lucifer versloeg.

1. Skellig Michael, Zuid-Ierland (51°46′15″N, 10°32′19″W)

De verering van Michaël werd gemeengoed in heel Europa aan het einde van de vijfde eeuw voor Christus toen het de Ierse kusten bereikte. Dat kwam door verhalen die rondgingen over een verschijning van Sint-Michaël voor de bisschop Laurentius van Siponto in het jaar 490. De bouw van het imposante klooster hing dan ook af van welke "mazzel" dit wonder zou hebben onder de gelovigen en al snel werd dit heilige bouwwerk een internationaal bedevaartsoord.

2. Saint Michael's Mount, Cornwall (50°06.95′N, 5°28.65′W)

In het uiterst zuidwestelijke gedeelte van de regio Cornwall, alwaar het Kanaal overgaat in de Keltische Zee, staat het pittoreske Saint Michael's Mount-klooster. Het is gebouwd op een eilandje in Mount's Bay, op korte afstand van de kust van de bucrht Marazion. Saint Michael's Mount, dat waarschijnlijk is gebouwd in 495 v.Chr. door een groep Benedictijner monniken uit Normandië, was van meet af aan een belangrijk gebedsplaats ter ere van Sint-Michaël en als tweelingklooster van het Normandische Saint-Michel. 

Advertisement

3. Mont Saint-Michel, Normandië (48°38′10″N, 1°30′40″W)

Op de noord-Franse kst, bij de monding van de rivier Couesnon om precies te zijn staat een heiligdom dat is opgedragen aan Sint-Michaël waarvan de volledige naam luidt: Mont Saint-Michel au péril de la mer (oftewel Mont Saint-Michel overgeleverd aan de zee). Zoals de naam al doet vermoeden kan het water dat het klooster kan omringen uiterst onbetrouwbaar zijn: stel je voor dat er sinds de 19e eeuw tot aan nu er meer dan 159 schepen gezonken zijn. Hoe dan ook is het Franse klooster dan wel voor zijn grootsheid en heiligheid tot symbool verheven van Normandië en ook van Sint-Michaël en het christendom.

4. Heiligdom San Michele, Val di Susa, Italië (45°5′52,8″N, 7°20′33,61″E)

Aan het begin van de Susavallei op de toppen van de Monte Pichiriano, staat de Sacra di San Michele een van de belangrijkste christelijke bouwwerken in de Alpen. Dit klooster, dat in de loop der tijd het symbool is geworden van de regie Piemonte, is waarschijnlijk begonnen als een klein Longobardisch kerkje: de verering van Michaël lijkt waarschijnlijk in die tijd al een vast onderdeel te zijn geweest van de geloofsbelijdenis van de Longobarden, wat ervoor zorgde dat het Christendom in het Piëmontese gebied goed kon gedijen.  

5. Sint-Michielbasiliek, Monte Sant'Angelo, Italië (41°42′28,27″N, 15°57′16,86″E)

In de gemeente Monte Sant'Angelo in Foggia, Zuid-Italië, staat een basiliek die van Longobardische oorsprong is en is opgedragen aan aartsengel Michaël. Deze plaats heeft in de loop der eeuwen de naam gekregen een bedevaartsoord te zijn dankzij een aantal vermeende verschijningen van Sint-Michaël, de eerste van welke hierboven al genoemd werd bij Laurentius van Siponto.

Advertisement

6. Sint-Michielsklooster, Simi (36°32′55,72″N, 27°50′41,03″E)

Het op het Griekse eiland Simi gelegen Sint-Michielsklooster is de belangrijkste vereringsplaats van Michaël in heel Griekenland. Volgens historici zou het klooster zijn gebouwd omstreeks 450 v.Chr. bovenop een eewenoude aan de god Apollo gewijde tempel.

7. Stella Marisklooster, Haifa (32°49′36″N 34°58′13″E)

Op het pad in de bergketen van Monte Carmelo dat juridisch gezien onder de Israëlische stad Haifa valt, ligt het Stella Marisklooster dat in de Byzantijnse tijd werd gesticht boven een grot waarvan men dacht dat daar de profeet Elia woonde. Al snel werd het klooster een gebedsplaats voor de verering van Sint-Michaël.

Deze zeven heiligdommen, die allemaal erg op gelijke afstand van elkaar liggen, volgen een perfecte lijn die is berekend op de lijn die loopt van de zonnewende in de zomer, deze lijn zou samenvallen - binnen de christelijke symbologie - met het traject van de houw die Lucifer kreeg van Michaëls' zwaard toen deze hem achterna zat. 

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt