EEN keer een e-sigaret roken verhoogt de kans al op een hartinfarct

door Skip

29 Augustus 2017

EEN keer een e-sigaret roken verhoogt de kans al op een hartinfarct
Advertisement

Hoeveel mensen hebben de laatste jaren geprobeerd om de schadelijke gevolgen van roken voor de gezondheid te beperken en hun geld niet meer hebben uitgegeven aan gewone sigaretten, maar aan de elektrische variant die meteen als gezonder werd aangekondigd.
De werkelijk effecten van dit ding op het lichaam moeten echter nog worden uitgezocht. Nu is er een onderzoek van de American Physiological Society (APS) dat aantoont dat de e-sigaret de kans op hartinfarcten verhoogt...
En een keer inademen is al genoeg

Advertisement

5 minuten gebruiken en dan...

5 minuten gebruiken en dan...

vaping360

De resultaten die zijn verzameld door de West Virginia University suggereren dat een enkele keer een e-sigaret roken al genoeg is om de werking van bloedvaten aan te tasten.

Er is bij het onderzoek gekeken naar hoe groot de diameter is van aderen, het vermogen van bloedvaten wijder te worden (vasodilatatie) en naar de stijfheid van de aorta bij vrouwtjesmuizen nadat zij kort- en langdurig zijn blootgesteld aan geurende dampen van e-sigaretten. Binnen een uur na de eerste blootstelling die 5 minuten heeft geduurd, was de bloedvatdiameter afgenomen met 30% en was ook de vasodilatatie verminderd.
Bij de langdurige test die acht maanden lang duurde werden muizen twintig uur per week blootgesteld aan de dampen en zagen onderzoekers stijfheid van de aorta, dit bleek meer dan twee keer zoveel te zijn dan bij de dieren die waren blootgesteld aan een normale binnenlucht.

Mark Olfert, de onderzoeker die het onderzoek leidt zegt erbij: "Deze resultaten laten zien dat elektronische sigaretten niet als gezonder moeten worden beschouwd en ook dat ze schadelijk zijn voor het vatenstelsel van het hart"

Advertisement