13 behoorlijk bedenkelijke schoonheidsrituelen van vroeger

door Skip

21 Oktober 2017

13 behoorlijk bedenkelijke schoonheidsrituelen van vroeger
Advertisement

Elk land kent zijn tradities en gewoontes, maar wat betreft de schoonheidsstandaard zijn deze toch het eigenaardigst. Er zijn plekken op de wereld waar "mooi" gedefinieerd wordt als een eigenschap waarvan elders bij mensen de haren van mensen overeind zouden gaan staan en andersom. In wezen is echte schoonheid in de wereld als volgt te benoemen: idealen die kunnen verschillen, en dat alles subjectief is.

Hier een lijst van de vreemdste trends die ooit hebben bestaan of nog bestaan op verschillende plaatsen in de wereld.

Advertisement

1. Soorten wenkbrauwen in China

1. Soorten wenkbrauwen in China

nannaia.tumblr.com

In China is het heel erg populair om de wenkbrauwen helemaal te epileren en ze dan uit te tekenen. In de loop der tijd is de vorm van wenkbrauwen erg veranderd en in sommige gevallen schuurde het gewoon tegen het absurde aan.

Advertisement

2. De Ainu die hun glimlach lieten tatoeëren

2. De Ainu die hun glimlach lieten tatoeëren

Juliet Bredon/wikimedia

Deze volksstam bewoont het eiland Hokkaido in Japan en het Russische eiland Sachalin. Bij vrouwen was het gebruikelijk dat zij verschillende delen van het lichaam lieten tatoeëren, waaronder het gezicht: er werd een soort van glimlach gemaakt rondom de lippen die doet denken aan de Joker. Het was een symbool ervan dat je bij de maatschappij hoorde en wie er een had was klaar voor het huwelijk. De tattoo werd op pijnlijke wijze gezet en werd dit proces vaak verdeeld over verschillende fasen.

3. Hoge schedels

3. Hoge schedels

wikipedia

Een hoge schedel hebben was een wijdverbreide trend, gedurende verschillende perioden onder verschillende volkeren zoals bijvoorbeeld de Hunnen, Italisch volkeren, de Maya's en enkele Afrikaanse stammen. Er werd met de kunstmatige vervorming begonnen al enkele maanden na de geboorte en geschiedde met behulp van strakke bandages. Waarom dat werd gedaan daar zijn verschillende redenen voor, afhankelijk van door wie het wred gedaan. Maar vooral hoorde het bij de schoonheidsstandaard of was het een duidelijk kenmerk dat je dan tot een bepaalde dynastie behoorde.

Afbeeldingen: Paul Kane/wikipedia, Marcin Tlustochowicz/wikipedia  

4. Zwarte tanden, Japan

4. Zwarte tanden, Japan

Utagawa Kunisada/wikipedia

Het donker maken van je tanden totdat ze zwart werden werd Ohaguro genoemd. Dit was in Japan in de mode tot de 19e eeuw en had niet alleen een sierende functie. Er werd gedacht dat het ijzer waarvan de verf was gemaakt het gebit beschermde. Nu worden er alleen tanden donkerder gemaakt in enkele theatervoorstellingen.

Afbeeldingen: lesleydowner.com

5. Epileren van wimpers en wenkbrauwen

5. Epileren van wimpers en wenkbrauwen

wikipedia

In Europa was het gebruikelijk voor vrouwen om hun wenkbrauwen en ook wimpers te epileren, allemaal om het hoge voorhoofd nadruk te geven, dat in die tijd graag werd gezien.

Afbeeldingen: Petrus Christus/wikipedia, Jan Vermeer/wikipedia  

Advertisement

6. Hele lange nagels, Oude Japan

6. Hele lange nagels, Oude Japan

Yu Xunling/wIKIMEDIA

In het Oude Japan lieten zowel mannen als vrouwen hun nagels heel lang worden die ze op verschillende manieren versierden. Het ligt voor de hand dat dergelijke gebruiken beperkt was tot de allerrijksten die het zich konden veroorloven om niets met hun handen te doen (dat konden ze niet vanwege de lange nagels) en alles over te laten aan bedienden.

7. Kintattoo's, Maori

7. Kintattoo's, Maori

Alexander Turnbull Library/wikimedia

Dat de Maori een passie hebben voor tatoeages is zonder meer bekend, maar dat vrouwen hun kin lieten tatoeëren is veel mysterieuzer. Het is een overgangsritueel van adolescentie naar volwassenheid, en er wordt gedacht dat de vrouw die de tattoo krijgt een spirituele reis maakt en overledenen die ze kende bezoekt en weer terugkeert als een nieuw mens. De tatoeages werden gezet met instrumenten die lijken op scalpels

Immagine: Pixabay

Advertisement

8. Maillot voor mannen

8. Maillot voor mannen

wikipedia

In de Middeleeuwen was het de mode onder mannen om de kuiten te laten zien en droegen zij daarom strakke maillots. Wie geen flinke kuiten had en er toch rijkelijk bedeeld uit wilde zien wat dat betreft, die vulden hun maillots dan met stof of wol.

Afbeeldingen: wikipedia, familypedia  

9. Tattoos, Balkanlanden, Balkanvolkeren

9. Tattoos, Balkanlanden, Balkanvolkeren

Het is niet moeilijk om een oude Bosnische, Albanese of Kroatische dame tegen te komen bij wie de armen onder de tattoos zitten. Balkanvrouwen lieten tattoo's zetten tijdens de heidense rituelen die volgden op de seizoenswisselingen. 

Afbeelding: R. Kofzmann/Wikimedia

Advertisement

10. Neuspiercing, India

10. Neuspiercing, India

PICQ/Wikimedia

Gaatjes in de neus laten zetten om er ringen of sieraden doorheen te steken is inmiddels een wijverbreide gewoonte in India. Veel vrouwen laten het niet bij de oren, maar nemen het maximum haalbare aantal en ronden het af met een ketting die neus en oor met elkaar verbindt. Doorgaans wordt de piercing vlak voor het huwelijk gezet, maar vrouwen voegen er meer toe omdat volgens de Ayurvedische geneeswijze gaatjes in de linkerneus de voortplanting verbetert.

11. Schoonheidswedstrijd Wodaabe-stam, Nigeria

11. Schoonheidswedstrijd Wodaabe-stam, Nigeria

Dan Lundberg/Wikimedia

Bij deze Nigeriaanse stam zijn het de mannen die zich mooi moeten maken om door de vrouwen te worden opgemerkt. Elk jaar wordt er een wedstrijd georganiseerd waaraan alle jonge mannen van de stam meedoen. Vrouwen kunnen hun toekomstige echtgenoot kiezen uit het aantal mannen die het opvallendst zijn opgemaakt en gekleed. In een poging om bij de winnaars te horen benadrukken mannen hun witte tanden en het oogwit door het gezicht te kleuren met natuurlijke pigmenten.

Advertisement

12. Heel lang haar, China

12. Heel lang haar, China

Brian Sterling/flickr

De vrouwen in het Chinese dorp Huanglo knippen hun haar slechts een keer in hun leven en wel als ze zestien jaar zijn, wanneer het overgangsritueel naar volwassenheid plaatsvindt. De vrouwen in dit dorp staan erom bekend heel sterk haar te hebben, en dat is echt hun schoonheidsgeheim. Vroeger gold er een regel voor mannen, dat als zij een vrouw verrasten als zij het haar los had dat diegene dan met haar moest trouwen.

Afbeelding: S.D.86/wikimediaS.D.86/wikimedia

13. Neuspiercing, vrouwen van de Apatani

13. Neuspiercing, vrouwen van de Apatani

Sumantbarooah/Wikimedia

Deze vrouwen uit dit Indiase dorp dragen geen neuspiercing uit schoonheid. Dit is namelijk een extreme oplossing voor de ontvoeringen die mannen van naburige stammen pleegden. Om de vrouwen minder aantrekkelijk te maken besloten de Apatani om stenen in de neus te plaatsen vrouwen en hun gezicht te tattoeëren. Dit plan, hoe afschuwelijk ook, bleek het dorp te redden van uitsterven. 

Advertisement