6 adviezen van psychologen die je helpen bij het afsluiten van een hoofdstuk zodat je kan doorgaan met je leven

door Skip

28 Oktober 2017

6 adviezen van psychologen die je helpen bij het afsluiten van een hoofdstuk zodat je kan doorgaan met je leven
Advertisement

Ons leven is een opvolging van fases en veranderingen die we min of meer bewust uitvoeren, er zijn mensen die komen in ons dagelijks leven en ook weer gaan.
In deze opeenvolging van ervaringen kunnen er momenten zijn waarop het afronden van een cyclus en iets afsluiten moeilijk blijkt te zijn. Maar als we hier niet in slagen dan kan onze groei eronder gaan lijden omdat we gehecht blijven aan het verleden.
Hoe kan je ervoor zorgen dat je een hoofdstuk kunt afsluiten en erin kunt slagen weer verder te gaan? Laten we lezen wat psychologen erover te zeggen hebben.

Advertisement

6 adviezen voor het kunnen afsluiten van een hoofdstuk en dat je weer vooruit kunt kijken

6 adviezen voor het kunnen afsluiten van een hoofdstuk en dat je weer vooruit kunt kijken

pixabay.com

  1. Archiveren is niet hetzelfde als iets uit de weg gaan

    Hoe vaak doen we wel niet ons best om niet aan het verleden te denken omdat we daar ons rot door voelen en we er alles aan doen om alles uit de weg te gaan dat ons weer terugbrengt naar bepaalde herinneringen? Dit lijkt misschien een oplossing, maar het is eigenlijk een latente pijn die voelbaar blijft en altijd binnen een ogenblik weer naarboven kan komen. Ook pijnlijke gebeurtenissen moeten worden onthouden en mee worden omgegaan. Alleen zo kunnen zij en de dingen die ze met zich meebrengen, worden gearchiveerd of worden opgeslagen.

  2. Wanneer we weten dat we iets af moeten sluiten maar denken dat andere mensen kunnen lijden door de beslissing die we nemen, dan is het waarschijnlijk dat we worden tegengehouden door schuldgevoel. Maar als je denkt dat je alles gedaan hebt wat in je vermogen ligt en onthoudt dat je niet kunt leven van 'als' dan moet je deze stap zetten en je ervan bewust zijn dat het eigen welzijn niet altijd opgeofferd hoeft te worden in het voordeel van dat van anderen.

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

3. Vergeef

Waarschijnlijk een van de moeilijkste dingen om te doen, ook omdat we vaak verwachten dat het de ander zal zijn die deze eerste stap zal zetten. In ieder geval is het leren loslaten van de woede die hoort bij een gebeurtenis die we hebben beleefd een echt medicijn voor de ziel, dat je in staat stelt om er echt los van te komen.

4. Stop met het zoeken van een verklaring

Om koste wat kost graag exacte antwoorden te willen vinden of alles kunnen gooien op een oorzaak-en-gevolg is vaak slechts een manier om het nemen van een beslissing uit te stellen. Accepteer het feit dat niet alles wat pijn bij je doet een verklaring kan hebben en concentreer je op datgene waar je wel controle over kunt hebben.

 

Storyblocks

Storyblocks

5. Accepteer

Om stop te kunnen zeggen tegen iets moet er worden geaccepteerd dat we over sommige dingen geen controle kunnen hebben. Maar we hoeven niet te denken aan de negatieve dingen die ons overkomen, heb er vertrouwen in wanneer je de weg van accepteren gaat bewandelen dat de kans dat er iets moois in je leven gaat plaatsvinden, toeneemt, ook omdat onze manier van kijken verandert.

6. Zie het leven als een treinreis

Elk station staat voor een fase in ons leven. Maar de trein gaat niet terug, hij gaat vastberaden verder naar zijn bestemming en gedurende de reis zijn er vele mensen die in- en uitstappen. Sommige mensen rijden alleen een gedeelte met ons mee, anderen blijven zitten tot de eindbestemming. Wat telt tijdens de reis is denken dat de volgende halte beter zal zijn de halte die we achter ons hebben gelaten...

Advertisement