Contant betalen? Nee bedankt. Zweden heeft bijna het gebruik van contanten afgeschaft.

door Skip

27 November 2017

Contant betalen? Nee bedankt. Zweden heeft bijna het gebruik van contanten afgeschaft.
Advertisement

In Zweden brengt de IT verandering in de giften in kerken en fooien geven in restaurants. Al sinds een paar jaar worden hier betalingen alleen gedaan met bankpassen of smartphone.
Zweden grijpen zelfs niet meer naar kronen als het om de kleinste bedragen gaat, hierdoor gaan financiële transacties in het algemeen veel sneller, maar er zijn ook mensen die met wantrouwen deze revolutie bekijken. Ouderen hebben het moeilijk en de gevallen digitale diefstal neemt toe.

via corriere.it

Advertisement

De wind van innovatie waait nog hard door Zweden

De wind van innovatie waait nog hard door Zweden

Pixabay/Instagram

In het vliegtuig, in de kroeg, het OV, en zelfs in de kerk! Slechts 1 tot 2 procent van de betalingen in Zweden gaat vandaag via contanten. Zelfs kleine winkeltjes en markten hebben zich al aangepast om mee te gaan in de golf die de stroom aan contanten op exponentiële wijze door het land doet wegnemen. De trend is zo wijdversprijd dat er bij alle gelegenheden waar je iets kunt kopen bordjes staan met daarop in het Engels "Cash Free" om eventuele klanten te waarschuwen dat zij alleen betalingen met bankpas accepteren.

Hoe is deze revolutie op gang gekomen? Volgens experts komt deze opvallende bereidheid van burgers om zonder problemen geen contanten meer te gebruiken, door het grote vertrouwen in de technologische vooruitgang in het algemeen en het vertrouwen in de banken van het land. Deze zijn er als eerste bij om deze transactievorm te promoten omdat het meer winst oplevert.

Wie niet zo gewend is aan innovaties die heeft het moeilijk. We bedoelen hiermee natuurlijk ouderen, zij hebben natuurlijk niet dezelfde handigheid in het gebruiken van apps en betaalkaarten, maar worden vaak ook slachtoffer van digitale diefstal. Buiten hen is er nog een kleine groep die in deze overgang een gevaar ziet, daar zij grote vraagtekens zetten bij de veiligheid ervan.

Vind jij deze verandering positief? Zou je bereid zijn hetzelfde te doen?

Advertisement