Meisjes met de naam Alexa worden gepest: ouders vragen Amazon om de naam te veranderen

Janine image
door Janine

11 Juli 2021

Meisjes met de naam Alexa worden gepest: ouders vragen Amazon om de naam te veranderen
Advertisement

Is de hedendaagse technologie echt alleen maar positief? Het antwoord op deze vraag opent een lange reeks reflecties, en kan daarom niet slechts één zijn. Afgaande op wat we je gaan vertellen, lijkt het er echter op dat sommige van de meest actuele technologische aspecten vaak het leven van mensen “binnendringen” op manieren waarop dat eigenlijk niet zou moeten, waardoor problemen van niet geringe betekenis ontstaan.

We kennen allemaal Alexa, de virtuele assistent van Amazon die dankzij zijn kunstmatige intelligentie met ons mensen kan "praten" en een hele reeks taken kan uitvoeren. Welnu: voordat dit leuke en behulpzame robotje op de markt kwam, hadden veel vrouwen en meisjes deze naam al, 100% menselijk. En juist voor hen veroorzaakt de uitvinding van Amazon veel problemen, van emotionele en psychologische aard.

via BBC

Advertisement
Meisjes met de naam Alexa worden gepest: ouders vragen Amazon om de naam te veranderen - 1

Er zijn steeds meer ouders die, in verschillende realiteiten van de wereld, Amazon vragen om de naam van zijn virtuele assistent te veranderen. De reden? Simpel: hun dochters genaamd Alexa worden gepest omdat ze net als het elektronische apparaat heten.

In het Verenigd Koninkrijk is zelfs een reeks rechtszaken aangespannen om een ​​koerswijziging te eisen van de multinational onder leiding van Jeff Bezos.

Advertisement
Meisjes met de naam Alexa worden gepest: ouders vragen Amazon om de naam te veranderen - 2

Volgens de families in kwestie zijn meisjes te vaak het onderwerp van ironische grappen, waarbij mensen om hen heen hun naam roepen en doen alsof ze een commando geven of uitvoeren. En dat zijn niet alleen onschuldige en al met al ironische grappen, maar vaak ook beledigende, irritante en zelfs gewelddadige woorden. Een echt fenomeen dus dat de krantenkoppen haalt en veel mensen ertoe aanzet om concrete maatregelen te vragen.

Bovendien zou het niet alleen een praktijk zijn die beperkt blijft tot jongere meisjes, maar ook voor oudere vrouwen, die ook het onderwerp zijn van grappen en pesterijen die allesbehalve leuk zijn, zelfs op de werkplek. Geconfronteerd met een reeks klachten, heeft Amazon nog niet laten weten of het van plan is er iets aan te doen en heeft het zich voorlopig beperkt tot enkele reacties van verontschuldigingen.

Meisjes met de naam Alexa worden gepest: ouders vragen Amazon om de naam te veranderen - 3

Het in Seattle gevestigde bedrijf zei “bedroefd” te zijn en het “spijt” hen wat er gebeurt en veroordeelt pesten in welke vorm dan ook krachtig. Ze legden echter ook uit dat "de naam Alexa is gekozen omdat de stemassistent staat voor intelligentie, empathie, inclusiviteit en bedachtzaamheid". Positieve eigenschappen natuurlijk, maar helaas vertelt de dagelijkse realiteit van veel vrouwen, jong en oud, iets anders.

Zozeer zelfs dat in de Verenigde Staten, de beweging "Alexa is human" werd opgericht, gericht op het vergroten van het bewustzijn over dit onderwerp en meer dan ooit vastbesloten om druk uit te oefenen op Amazon om de naam van zijn virtuele assistent te veranderen. Terwijl de verhalen van ouders die zich zorgen maken over het dagelijks leven van hun dochters elkaar dag in dag uit opvolgen, is het alleen nog afwachten of dit allemaal een concreet vervolg zal krijgen of niet.

Advertisement