Binnen 3 jaar zullen robots 120 miljoen werknemers vervangen: dat onthult een studie

Janine image
door Janine

20 Oktober 2019

Binnen 3 jaar zullen robots 120 miljoen werknemers vervangen: dat onthult een studie
Advertisement

Steeds vaker horen we over kunstmatige intelligentie en robotica-ontwikkelingen die betrekking hebben op steeds grotere aspecten van het dagelijks leven. Vandaag de dag zijn we al omringd door robots en hulpmiddelen die processen en bewerkingen kunnen uitvoeren die tot enkele jaren geleden echt ondenkbaar leken.

De logica van productie en de behoefte aan winst zorgen ervoor dat het gebruik van kunstmatige intelligentie steeds groter wordt, net als het gebruik van robotica, ook en vooral op industrieel niveau. En dit is waarom de dagen van de figuur van de werknemer die zijn fysieke en mentale vaardigheden gebruikt, echt geteld zouden kunnen zijn, steeds vaker vervangen door machines die zijn werk sneller en productiever kunnen doen.

Lijkt het je overdreven? Wacht maar af, want volgens een onderzoek van de Amerikaanse computergigant IBM, zouden veel werknemers in korte tijd van baan moeten veranderen vanwege robotica.

via Bloomberg

Advertisement
Mixabest/Wikimedia

Mixabest/Wikimedia

120 miljoen. Dit is het aantal werknemers dat, over de hele wereld, zou kunnen "betalen" voor de gevolgen van de toenemende massale verspreiding van "slimme" robots. Hoe? Volgens IBM, of door zich te verplaatsen, of door omscholing - en dus nieuwe functies te leren - of, eenvoudiger, helemaal van baan te veranderen.

Het is duidelijk dat dergelijke perspectieven ook tot grotere ontslagmogelijkheden door werkgevers kunnen leiden. Volgens de intenties van elk individueel bedrijf, volgens de studie, zullen er in China meer dan 50 miljoen werknemers zijn die van functie of werkplek moeten veranderen, in Amerika 11,5 miljoen en in Brazilië 7.2.

Vervolgens, alle andere landen, met de statistieken afgesloten door Japan en Duitsland, die volgens de verzamelde gegevens meer geneigd zijn om het menselijke werk te waarderen dan die van robots.

Advertisement
Mike MacKenzie/Flickr

Mike MacKenzie/Flickr

Verplaatsingen, nieuwe training, volledig heroverwegen van het werk dat je al enige tijd uitvoert, zijn zeker geen gemakkelijke vooruitzichten om te implementeren, en dit is de reden waarom, volgens het Amerikaanse IT-bedrijf, moet worden nagedacht over hoeveel gewicht we willen geven aan robots en aan de kunstmatige intelligentie om onaangename ervaringen voor veel mensen te voorkomen.

De vooruitgang van robotica valt niet te ontkennen, evenals het immense nut van "intelligente" apparaten op veel gebieden. Desondanks zou het goed zijn om altijd te onthouden dat het werk van mensen, van vlees, bloed en hersenen, altijd belangrijk is. Elke werknemer brengt verhalen, vaardigheden, menselijkheid en emoties met zich mee: kwaliteiten die moeilijk door een machine kunnen worden vervangen.

Advertisement