De meedogenloze camera die je ziet als je je mobiele telefoon in je auto gebruikt: 15.000 Britse chauffeurs zijn al "gesnapt"

Janine image
door Janine

03 Januari 2022

De meedogenloze camera die je ziet als je je mobiele telefoon in je auto gebruikt: 15.000 Britse chauffeurs zijn al "gesnapt"
Advertisement

Wie heeft er tijdens het rijden nog nooit andere automobilisten om zich heen gezien die hun mobiele telefoon gebruikten terwijl ze achter het stuur zaten? Het is helaas niet ongebruikelijk om dergelijke scènes op de wegen over de hele wereld te zien, en het is onnodig te zeggen dat dergelijk gedrag absoluut riskant is, zowel voor jezelf als voor anderen.

De statistieken spreken bovendien voor zich: er zijn echt veel mensen die het belang van het niet gebruiken van een mobiele telefoon tijdens het rijden niet inzien. In het Verenigd Koninkrijk, om maar een voorbeeld te geven, zou deze houding op de snelweg "normaal" zijn voor één op de 200 automobilisten. Zelfs maar twee seconden naar het telefoonscherm kijken, staat gelijk aan ongeveer 30 meter blind rijden. Daarom is er op de Britse snelwegen geëxperimenteerd met een nieuw type camera, precies ontworpen om niemand op zijn mobiele telefoon te missen tijdens het rijden. Een werkelijk niet-flexibile technologische ontdekking, die in zes maanden tijd al duizenden automobilisten heeft vereeuwigd met hun handen (en blik) op de telefoon. Laten we eens kijken.

via Metro

Advertisement

Data from the trial suggests one in 200 drivers use their phone while on the motorway. It is estimated that if a driver...

Pubblicato da Metro su Giovedì 30 dicembre 2021

Een nieuwe technologie die volgens de politie een echt keerpunt kan betekenen voor de verkeersveiligheid. De zeer geavanceerde software waarmee deze meedogenloze snelwegcamera's zijn uitgerust, kan in feite elke rijstrook controleren en kan dankzij kunstmatige intelligentie het moment stoppen waarop de dienstdoende chauffeur op zijn mobiele telefoon zit, het beeld onmiddellijk analyseren en opslaan in high definition, ongeacht de weersomstandigheden.

Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen deze camera's automobilisten aan de telefoon volgen in voertuigen met een snelheid tot 300 km/u. Onmogelijk om te ontsnappen dus. Zozeer zelfs dat, sinds ze in gebruik zijn genomen, de resultaten duidelijk zijn. Tijdens de eerste zes maanden hebben de apparaten die zijn ontworpen door het bedrijf Jenoptik maar liefst 15.000 automobilisten vereeuwigd die hun telefoons gebruikten tijdens het rijden.

Advertisement
Pxhere- Not the actual photo

Pxhere- Not the actual photo

Voor hen, als de camera's wettelijk waren goedgekeurd, zouden er net zulke straffen kunnen zijn als die voor te hard rijden. In het Verenigd Koninkrijk kunnen deze boetes oplopen tot rond de €240.

"Het aantal automobilisten dat de telefoon gebruikt op de snelweg is beangstigend - merkte Geoff Collins van Jenoptik op - de resultaten van de experimenten zijn echt zorgwekkend. Tot nu toe was het moeilijk om dit gedrag te controleren - zei hij opnieuw - maar deze camera's laten zien dat kunstmatige intelligentie ons kunnen helpen tegen degenen die de regels niet respecteren".

Geograph.org.uk - Not the actual photo

Geograph.org.uk - Not the actual photo

In het licht van dit experiment zouden deze camera's zich tot ver buiten het Verenigd Koninkrijk kunnen verspreiden. Verkeersveiligheid moet immers altijd voorop staan. Wat vind jij? Overdreven of passende maatregelen?

Advertisement