Mercedes presenteert de eerste auto die wordt bestuurd met het brein van de bestuurder

Janine image
door Janine

22 September 2021

Mercedes presenteert de eerste auto die wordt bestuurd met het brein van de bestuurder
Advertisement

Wat zou je denken als we je zouden vertellen dat we misschien in de niet al te verre toekomst een auto kunnen besturen met het simpele gebruik van onze gedachten?

Een dergelijke vraag zou waarschijnlijk bij velen twijfels en verbijstering oproepen, ook al is het ongelooflijk maar waar, het is precies wat Mercedes bestudeert en het heeft vertaald in zijn prototype "Vision AVTR". Een voertuig dat een understatement zou zijn als we het als “auto” zouden definiëren, want het is een waar concentraat van technologie en superfuturistische ideeën. Daarom kunnen we alleen maar geïntrigeerd zijn en het je van dichtbij laten ontdekken.

via CNBC

Advertisement
Mercedes Benz

Mercedes Benz

Als een elektrische gestroomlijnde auto als deze al meteen een toekomstige, bijna sciencefiction-achtige tijd suggereert, is de Duitse fabrikant in het geval van de Mercedes Vision AVTR verder gegaan, aangezien deze auto is uitgerust met een technologie die op z’n zachtst gezegd uniek is.

Advertisement
Mercedes Benz

Mercedes Benz

Het wordt Brain Computer Interface (BCI) genoemd en, in eenvoudige bewoordingen, stelt het degenen die de visie sturen in staat om er verbinding mee te maken via hun hersenen, en op deze manier verschillende functies te besturen. Je leest het goed: deze auto kan - ook - met het brein worden bestuurd, hoewel hij niet eens uit een sciencefictionfilm komt.

360 Cars TV/Youtube

360 Cars TV/Youtube

Het wijzigen van het radiostation, of de kleur van de interieurverlichting en diverse andere handelingen kunnen dus volledig onafhankelijk van spraak en aanraking worden uitgevoerd. Een nooit eerder geziene nieuwigheid die, hoewel het niet het daadwerkelijke rijden betreft, een ongelooflijke stap voorwaarts betekent. Het spreekt vanzelf dat interactie met de auto via je gedachten de deuren zou openen naar een hele reeks operaties die voorheen ondenkbaar waren en veel intuïtiever zijn.

Mercedes Benz/Youtube

Mercedes Benz/Youtube

Dit is precies het belangrijkste aspect dat het bedrijf uit Stuttgart onderstreept met betrekking tot de Vision AVTR, gepresenteerd op het evenement IAA Mobility 2021 als een concept.

Mercedes Benz/Youtube

Mercedes Benz/Youtube

Maar hoe is het mogelijk om zo'n resultaat te verkrijgen? Via een speciale band die achter het hoofd van de bestuurder loopt, een instrument dat hersenactiviteit kan registreren. De auto projecteert lichtgevende stippen op het digitale dashboard en door de reacties op deze visuele prikkels zal het apparaat kunnen begrijpen op welke daarvan de bestuurder zich heeft gefocust. Zodra dit is gebeurd, activeert het systeem de bijbehorende functie.

Advertisement
Mercedes Benz/Youtube

Mercedes Benz/Youtube

Ongelooflijk, nietwaar? In sommige opzichten is het misschien zelfs een beetje eng. In de praktijk betekent het ontwikkelen van een vergelijkbare technologie een belangrijke stap voorwaarts in de versmelting van mens en auto. Wie weet of we in de toekomst, naast het besturen van secundaire functies met ons brein, nog meer kunnen doen...

Advertisement