300 dagen lang elektriciteit, louter uit duurzame bronnen: een record voor Costa Rica

door Skip

07 December 2017

300 dagen lang elektriciteit, louter uit duurzame bronnen: een record voor Costa Rica
Advertisement

Een nieuw record voor het kleine land in Centraal-Amerika. Costa Rica is er in 2017 in geslaagd om 100% van hun elektriciteitsbehoefte te voorzien door 300 dagen alleen maar gebruik te maken van duurzame energie.

Volgens hetgene wat het lokale elektriciteitsinstituut (ICE) heeft gerapporteerd, heeft Costa Rica over de periode tussen 1 januari en 18 november 2017 kunnen bouwen op louter duurzame bronnen, en breekt 't daarmee zelfs het record van 2015, het jaar waarin het stopte bij 299 dagen.

Pixabay

Pixabay

Volgens de gegevens die zijn gepubliceerd door de ICE leunt 99,62% van de elektriciteitsproductie in Costa Rica op vijf verschillende duurzame bronnen:

  • Elektriciteit uit waterkrachtcentrales (78,26%)
  • Elektriciteit uit windkracht (10,29%)
  • Elektriciteit uit aardwarmte (10,23%)
  • Elektriciteit uit zonnekracht en biomassa (0,84%)
  • Fossiele brandstoffen (0,38%)

Het is belangrijk om rekening ermee te houden dat er alleen duurzame bronnen zijn gebruikt om elektriciteit op te wekken, maar dat er wel gebruik moest worden gemaakt van fossiele brandstoffen om gebouwen te verwarmen. Toch is er in het land besloten om volledig aardolie-vrij te zijn, tenminste voor 2021, door bijvoorbeeld via belastingvoordelen de aanschaf van elektrische auto's te stimuleren.

Het land is klein dat klopt (er wonen minder dan vijf miljoen inwoners) en ook dat de klimaatomstandigheden beslist voordelig uitpakken, zo is de overvloedige regenval gunstig voor de waterkrachtsector. Maar dit model moet als voorbeeld dienen voor andere landen door energie uit duurzame bronnen te zien als mogelijke vervangers voor fossiele brandstoffen, natuurlijk moet er hierbij dan worden uitgaan van de sterke punten waar elk land over beschikt. 

Advertisement