x
10 absurde dingen over het menselijk…
16 memo's van moeders en vaders die weten hoe ze het vak van ouder zijn leuker kunnen maken 21 gevallen waarbij reclames ook echt nuttig zijn geweest

10 absurde dingen over het menselijk lichaam die echt waar zijn

16 December 2017 • Door Skip
14.911
Advertisement

Door de voortgang die er is geboekt en wordt geboekt in het onderzoek naar het menselijk lichaam kunnen we hier heel veel over weten en soms krijgen we informatie binnen die op zijn zachtst gezegd verrassend is! Wist jij dat de standaard vijf zintuigen niet de enige zijn in hun soort? En dat een hik tientallen jaren kan duren, wist je dat? Hier zijn 10 weetjes op een rijtje gezet over het menselijk lichaam waarvan je letterlijk van je stoel valt!


1. Om een kilo aan lichaamsgewicht kwijt te raken moet je meer dan 7000 calorieën eten.

Niemand denkt dat afvallen een eitje is, zeker in de wetenschap dat je voor een kilogram 10 uur moet lopen of 16 uur moet zwemmen om deze kwijt te raken (dat zijn meer als 7000 verbrande calorieën)!

2. Er bestaan meer dan vijf zintuigen.

Volgens wetenschappers kan er aan zien, ruiken, horen, voelen, aanraken en proeven ook andere zintuigen worden toegevoegd. Voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld je gevoel voor evenwicht, je proprioceptie (bewust zijn van waar je lichaam zich bevindt in de ruimte) thermoceptie (warmte kunnen voelen) of cronoceptie (het besef van tijd).

Advertisement

3. 's Ochtends zijn we een centimeter langer dan 's avonds.

Als je rechtopstaat dan wordt je ruggengraat samengedrukt: de ruggenwervels worden op elkaar gedrukt door de zwaartekracht waardoor je enkele centimeters korter wordt gedurende de dag. 's Nachts is het echter zo dat door te liggen de rugwervels weer in hun oorspronkelijke positie kunnen terugkeren en we de verloren centimeters weer terugkrijgen.

4. De embryo kan de moeder genezen.

Stamcellen van de embryo kunnen moeders helpen bij het genezen van enkele ziekten zoals bijvoorbeeld de hartstoornis cardiomyopathie (een stoornis in de elektrische prikkelwerking van het myocardium).

5. De hik kan tientallen jaren aanhouden

Charles Osborne is opgenomen in de "Guiness Worldbook of Records"omdat hij onafgebroken hikte van 1922 tot 1990, dat is ruim 68 jaar hikken! 

6. Je oren kunnen moleculen horen.

Met onze oren kunnen we moleculen horen bewegen. Om dat te bewijzen giet je koud water in een glas rechts van je en kokend water in een glas links van je en doe je dan je ogen dicht. Je zal meer het geluid horen van het kokende water omdat de moleculen veel actiever zijn!

Het totale oppervlak van mensenlongen is even groot als een tennisbaan.

Longen bestaan grootdeels uit luchtcellen (alveolen) die een fundamentele rol spelen in de gasomzettingen tussen lichaam en omgeving. Door het hele oppervlak van de longwanden en alveolen bij elkaar op tet tellen zou je uitkomen bij het equivalent dat net zo groot is als een tennisbaan. 

8. De geheugencapaciteit van de hersenen is gelijk aan 1000 TB.

foto: GDJ/ Pixabay

Enkele wetenschappers van de Universiteit Texas hebben ontdekt dat een enkele synapse hetzelfde in zich heeft als 4,7 bit aan opslagcapaciteit. Hiarvanuit is te berekenen dat het geheel aan synapsen in de hersenen neerkomt op ongeveer 1,000 TB (terabyte) oftewel 1,024.000 GB (gigabyte)!

9. De botten in het menselijk lichaam zijn hard en tegelijkertijd zacht.

De botten waaruit ons skelet bestaan zijn gemaakt van calciumhydroxiapatiet en collageen waardoor botten tegelijkertijd hard, stevig en flexibel kunnen zijn (hierdoor kunnen botten herstellen van breuken).

10. Ogen kunnen meer dan een pupil hebben.

foto: pixabay.com

Policorie is een zeldzame oogafwijking waarbij er twee pupillen zijn die in het oog zitten, zonder dat dit van invloed is op het zichtvermogen (omdat slechts een van de pupillen kan zien).

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt