x
Deze 512 jaar oude haai zou de oudst…
13 bijzondere beroepen waarvan je niet wist dat ze bestonden Dit zijn de leukste natuurfoto's van 2017: onmogelijk niet te lachen!

Deze 512 jaar oude haai zou de oudst gewervelde op aarde kunnen zijn

23 December 2017 • Door Janine
12.112
Advertisement

Enkele wetenschappers van de Universiteit van Kopenhagen hebben een studie gepubliceerd in het tijdschrift Science waarin zij de ontdekking hebben aangekondigd van een haai die zelfs wel de oudst gewervelde op de planeet zou kunnen zijn.

Volgens deskundigen komt deze haai (geclassificeerd als Somniosus microcephalus, algemeen bekend als "de haai van Groenland") oorspronkelijk uit de Noord-Atlantische en Arctische wateren en zou de verrassende leeftijd van 512 jaar kunnen hebben.


Volgens een schatting, zou de Eqalussuaq (zoals de Inuiten de Groenlandse haai noemen) een leeftijd van 392 jaar hebben...

... echter, de data van het koolstofgehalte laten een foutenmarge toe van 5%. Dat betekent dat de leeftijd van de haai tussen de 272 en 512 zou kunnen liggen!

Un post condiviso da Julius Nielsen (@juniel85) in data:

Advertisement

De jaarlijkse groei van de Groenlandse haai is heel langzam (ongeveer 1 cm per jaar!), waardoor de haai in kwestie, die maar liefst 5,4 meter lang is, onmiskenbaar oud is.

Un post condiviso da Julius Nielsen (@juniel85) in data:

Dit type haai bevindt zich in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan en de Arctische Zee, een gebied dat loopt van de oostkust van Canada tot de westkusten van Rusland.

Un post condiviso da Julius Nielsen (@juniel85) in data:

Hoe zijn de wetenschappers erin geslaagd in contact te komen met de oudste haai ter wereld? Het dier lijkt per ongeluk in het net van een visser te zijn terechtgekomen, die het aan de wetenschappelijke gemeenschap heeft gemeld.

Nu zul je je misschien afvragen hoe deze haai zo lang in leven kon blijven: het geheim zou je kunnen vinden in de lage temperaturen van de noordelijke wateren!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt