7 kleine psychologische trucjes die nuttig kunnen zijn in het dagelijks leven - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
7 kleine psychologische trucjes die…
Frankrijk verbiedt het gebruik van smartphones op alle lagere en middelbare scholen Waarom verwelkomen de stewardessen de passagiers met de handen op hun rug?

7 kleine psychologische trucjes die nuttig kunnen zijn in het dagelijks leven

Door Janine
2.124
Advertisement

In het dagelijks leven kan het gebeuren dat we de behoefte voelen om gebruik te maken van psychologie om kleine resultaten te behalen die iets extra's kunnen geven aan onze gesprekken, onze relaties of onze emotionele rust. Hoewel dit meestal gebeurt door het zetten van instinctieve en meestal onbewuste strategieën (bijvoorbeeld zelf-adviserende bewegingen of discursieve strategieën), bestaan er enkele eenvoudige en nuttige methodes die bewust kunnen worden gebruikt.

Omslagfoto: MaxPixel

1. Het ouderlijk gezag vermelden.

Ben je bang dat wat je zegt niet geloofwaardig klinkt? Maak je geen zorgen, schrijf deze woorden gewoon toe aan je vader. Het feit dat ouders als de meest gezaghebbende figuren van kinderen worden gezien, geeft automatisch een meerwaarde aan wat je communiceert.

2. De truc met broccoli.

De originele versie van deze truc is vooral geschikt voor ouders: om je kinderen broccoli of andere groente te laten eten waar kinderen vaak niet van houden, laat je kiezen of ze er twee of vijf willen eten. Door het aanbieden van een keuze zullen ze onbewust accepteren (de beslissing had je zelf al genomen) om de groente te eten. Deze methode kan bij veel gelegenheden gebruikt worden, als je het principe maar onthoudt!

Advertisement

3. De imitatietruc.

Als je wilt dat de persoon met wie je praat een positieve perceptie van je heeft, probeer je dan "af te stemmen" door zijn non-verbale taal na te streven: gebaren, houdingen, woorden of gezichtsuitdrukkingen die lijken (zonder te overdrijven) op die van de gesprekspartner geeft hem een aangename indruk van je.

4. Het muziekriedeltje stoppen dat in je hoofd blijft zeuren.

foto: MaxPixel

Iedereen weet wat we bedoelen met die kwellingen die in ons hoofd blijven zitten ondanks dat je probeert ze uit je gedachten te verbannen. Wanhoop niet: er is een methode om er vanaf te komen. Probeer het laatste stukje van het liedje te zingen: je hersenen zullen het als afgesloten beschouwen en je in staat stellen om deze te vervangen door een liedje dat je aangenamer vindt.

5. Op hetzelfde woord blijven hameren.

Als je tijdens een toespraak een concept wilt doorgeven, probeer er dan eenvoudigweg op te wijzen door steeds het woord te noemen. Vrijwel zeker pakt de gesprekspartner het op en zal hij in korte tijd ook het betreffende woord beginnen te gebruiken.

Advertisement

6. Hoe je "steen, papier en schaar" kunt winnen.

Als je bijzonder veel pech hebt, maar toch minimaal één keer chinese morra wilt winnen, vraag je je gesprekspartner bijzonder moeilijke of beschamende vragen: hij zal onbewust dergelijke vragen ervaren als aanvallen op zijn persoon en zal waarschijnlijk een schaar kiezen als verdedigingsstrategie (onbewust).

7. Hoe te begrijpen of anderen ons observeren.

Als je bang bent dat iemand naar je staart terwijl je in de menigte staat, in de rij of op straat, probeer dan eens te gapen: de spiegelneuronen zullen de waarnemer ertoe brengen om ook te gapen, zodat je eenvoudig weet wie je aanstaarde.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt