11 feiten over de liefde die wetenschappelijk te verklaren zijn

door Skip

10 Februari 2018

11 feiten over de liefde die wetenschappelijk te verklaren zijn
Advertisement

Ons hart is dat deel van ons waardoor we ons open gaan stellen naar anderen toe, het risico van het kwetsbaar opstellen dat het mogelijk maakt om liefde tegen te komen in al haar vormen, maar wanneer het gaat om liefdesrelaties, dan is het vaak ons brein die onze acties sturen, ook al hebben we dat niet door. Deze complexe en mysterieuze machine is in de meeste gevallen de échte plek waar er een hele reeks aan informatie wordt verwerkt die onze emoties, gevoelens en keuzes in de liefde bepalen!

Advertisement

1.

1.

pixabay.com

Een onderzoek dat is uitgevoerd door de Royal Society naar gezinnen met biologische en geadopteerde kinderen lijkt aan te tonen dat we dankzij onze hersenen zijn aangetrokken tot mensen die dezelfde uiterlijke kenmerken hebben als onze familieileden; met name zonen zijn geneigd om uiterlijke elementen van hun moeder te zoeken in hun partner en dochters doen hetzelfde en denken (onbewust) aan het vaderfiguur. Dit lijkt echter alleen te kloppen in gevallen waar mensen zijn opgegroeid in een gezin waar er vooral een positieve emotionele sfeer heerst, zeker voor wat vrouwen aangaat.

Advertisement

2.

2.

YouTube/mrbean

Gezonde gewoontes hebben en een gezonde teint worden door de hersenen vertaald als een mogelijke kans op het vinden van kwaliteitsgenen!

3.

3.

Flickr/Jennifer Woodard Maderazo (CC BY 2.0)

Een glimlach kan een bepalende factor zijn wanneer je probeert te begrijpen wie je voor je hebt. Onze hersenen zijn namelijk in staat om alle spierbewegingen die worden gemaakt, te analyseren wanneer iemand lacht en hiervan in te schatten wat de eigenlijke boodschap is die achter het lachen zit. Met andere woorden, als er bijvoorbeeld een agressief tintje aan zit, of dat mensen gewoon oprecht contact willen zoeken. Let erop!

4.

4.

Storyblocks

In de keuze van een partner schatten de hersenen van mensen het uiterlijk op waarde, maar gaat dat niet zoals je zou verwachten, of tenminste, niet alleen dat. Wat meespeelt in een positieve beoordeling zijn ook goede lichaamsverhouding en een zekere symmetrie, beide een teken van gezondheid.

5.

5.

Storyblocks

Mensen voelen zich instinctief aangetrokken tot iemand die een zelfde soort woordenschat heeft, die dezelfde woorden gebruikt. Dit gebeurt omdat hersenen liever situaties hebben die niet voor stress zorgen en geen reden zijn tot conflicten.

Advertisement

6.

6.

Fox

Een beetje vet... vinden we mooi! Dat heeft te maken met dat instinct dat we mensen als gezond zien die niet te mager zijn, dit slaat vooral op vrouwen.

7.

7.

Storyblocks

Uit een onderzoek kwam naar voren dat naar muziek luisteren terwijl je als vrouw naar een man kijkt, dat zijn gelaatstrekken dan interessanter worden.

Advertisement

8.

8.

pixabay.com

Waarom we, zeker als we jong zijn, zo geboeid zijn door stereotiepe topmodellen die zich aanpassen aan de mode van nu, komt omdat er een gebrek aan ervaring is en dan hebben de hersenen de neiging om datgene als prettig te bestempelen wat iedereen als esthetisch aantrekkelijk ziet.

9.

9.

Walt Disney Pictures

Wanneer twee mensen elkaar zoenen dan analyseren de celreceptoren die in de mond zitten de genetische informatie en geven dat door aan de hersenen. Als uit deze informatie blijkt dat er een behoorlijke genetische match is, dan krijg je het signaal dat zorgt voor de productie van oxytocine en serotonine, twee hele belangrijke hormonen in de liefde.

De aanmaak van hormonen verandert ook op basis van het soort persoonlijkheid van de partner. Wanneer je je geborgen voelt bij iemand, die je steunt en verantwoordelijk is en moeite doet, dan worden er meer hormonen aangemaakt waardoor de kans op conflicten kleiner wordt.   

Advertisement

10.

10.

pixabay.com

Laten we het hebben over fysiek contact. Hersenen bepalen hoe prettig je een aanraking vindt op basis van de genegenheid die er is tussen twee mensen. Wanneer er fysiek contact is in een liefdevolle relatie, dan neemt het plezier dat we daarruit halen alleen maar toe!

11.

11.

Storyblocks

Maar waarom kiezen we nou juist door onze hersenen mensen die niet bij ons passen? Volgens sommigen zou de verklaring te vinden zijn in het feit dat onze hersenen 'denken' dat we niet genoeg ervaring hebben, en ons dus dwingen fouten te maken. Een manier dus om meer ervaring op te doen, dat zit al in ons!

Advertisement