9 'Moderne' gewoonten die al bestonden in de tijd van het Oude Egypte

door Skip

02 Maart 2018

9 'Moderne' gewoonten die al bestonden in de tijd van het Oude Egypte
Advertisement

Veel voorwerpen die we vandaag gebruiken hebben een eeuwenoude oorsprong. Hoe modern en ontwikkeld we vandaag ook zijn, is het verbazingwekkend om te denken dat we vandaag nog uitvindingen gebruiken die heel lang geleden zijn gedaan en mogelijk bij de oude Egyptenaren vandaan kunnen komen. Dit volk heeft al meer dan eens bewezen de beste zijn op veel vlakken (wiskunde, medicijnen, sterrenkunde) en ze gaan daar gewoon mee door. We hebben 9 moderne 'voorwerpen' voor je die al bestonden in het Oude Egypte.

Advertisement

De Oude Egyptenaren gebruikten al tandpasta.

De Oude Egyptenaren gebruikten al tandpasta.

Marion Golsteijn/WIkimedia

Van de oude Egyptenaren wordt gedacht dat zij de eerste waren die een voorwerp gebruikten dat lijkt op een tandenborstel en een pasta die lijkt op tandpasta. Van de twee verscheen tandpasta echter als eerste. Er zijn papyrusvellen gevonden waarop het gaat over een pasta gemaakt van roet, arabische gom en water dat werd gebruikt om tanden te bleken en de adem fris te houden.
(Bron: Colgate)

Advertisement

Zij voerden al gecompliceerde medische ingrepen uit

Zij voerden al gecompliceerde medische ingrepen uit

Jeff Dahl/Wikimedia

Het onderzoek dat is uitgevoerd op Egyptische mummies heeft aangetoond dat ze over een buitengewone kennis beschikten van het menselijk lichaam en de vitale functies ervan: hoewel het nog niet mogelijk is om de medische instrumenten die ze toen gebruikten terug te halen, is er wel geschreven bewijs en zijn er duizenden afbeeldingen die de uitvoering van enkele operaties beschrijven. Het is bekend dat in het Oude Egypte besnijdenissen gebruikelijk waren en dat er ook protheses voor ledematen en ogen werden gemaakt.

Ze hadden een deurvergrendelingssysteem dat met sleutels werkte

Ze hadden een deurvergrendelingssysteem dat met sleutels werkte

akhenatenator/Flickr

De Egyptenaren ontwikkelden een vergrendelingssysteem dat daarvoor door de Syriërs was bedacht: de Egyptenaren perfectioneerden het echter aanzienlijk en slaagden erin een veel veiliger systeem te maken.

De werking ervan lijkt ongelooflijk veel op de sloten van tegenwoordig. Zo hadden de sloten een sleutel die, als deze in het slot werd gestoken, houten balken optilde waardoor de deur open kon worden geschoven. Wanneer de sleutel weer werd verwijderd vielen de balken weer op hun plaats.  

Ze brachten hun tijd door met bordspellen en bowlen.

Ze brachten hun tijd door met bordspellen en bowlen.

The Yorck Project/Wikimedia

In het Oude Egypte was het gewoon om samen tijd door te brengen in gezelschap met bordspellen: zij waren de eersten die ermee kwamen en is het spel 'Senet' absoluut een van de oudste. Er werd gespeeld met pionnetjes die moesten worden verplaatst op een bord volgens enkele regels. Jammer genoeg zijn de regels niet heel exact omdat het spel is gereconstrueerd op basis van eeuwenoude documenten en is het mogelijk dat het spel is veranderd in de loop der tijd.

Tijdens archeologische opgravingen zijn er ook constructies gevonden die doen denken aan moderne bowlingbanen: lange stenen platen en zware ballen.

Zij behandelden enkele oogaandoeningen.

Zij behandelden enkele oogaandoeningen.

Pinterest

Oogontstekingen kwamen veel voor in het Oude Egypte en de oude medicijnpriesters hadden daarom enkele medische ingrepen ontwikkeld om van dit probleem af te komen. Opmerkelijk is de poging om staar te behandelen, een aandoening die bij volwassenen een goed zicht belemmert. Er is geen bewijs ervan of deze praktijken effectief waren, maar er zijn veel vondsten gedaan waar de operatie beschreven wordt.

Advertisement

In het Oude Egypte haalden ze ijzer uit meteorieten

In het Oude Egypte haalden ze ijzer uit meteorieten

Jurii/Wikimedia

Waar enkele experts even gek van stonden te kijken is dat er enkele metalen kettingen zijn teruggevonden in de oude grafkelders die teruggaan tot een periode van 2,000 jaar voordat het eerste metaal bewerkt werd. Hoe zijn deze handgemaakte metalen voorwerpen te verklaren? Het antwoord werd gevonden in een document waarin een hiëroglief verwees naar 'metaal uit de hemel' voor 'ijzer'. Hierdoor is de aanname er gekomen dat de Oude Egyptenaren wisten hoe ze metaal uit meteorieten konden halen.

Er werd behandeld met antibiotica.

Er werd behandeld met antibiotica.

The Oxford encyclopedia of ancien/Wikimedia

Een analyse die is uitgevoerd op enkele Egyptenaren die in die tijd leefden, laat zien dat er een verhoogde concentratie van tetracycline aanwezig was in hun lichamen, een antibioticum met een breed toepassingsgebied. Door verder onderzoek is er ontdekt dat de oorsprong van dit bestanddeel is te vinden in het bier dat toen werd gemaakt. Naar het schijnt bevatte het graan dat voor bier werd gebruikt streptokokken, bacteriën die zorgen voor de aanmaak van tetracycline. Het is nog niet bekend of het ontstaan van dat bier, met een krachtig genezende werking, toevallig was of niet (Bron: emory.edu)

Advertisement

In het Oude Egypte bestond er een politiekorps.

In het Oude Egypte bestond er een politiekorps.

John McLinden/Flickr

Dat het in het Oude Egypte maatschappelijk gezien uitzonderlijk goed geregeld was, wordt bewezen door het feit dat er een politiekorps was die als taak had te waken over de stad en eventuele oproer te sussen. Uit enkele archeologische vondsten valt op te maken dat er apen en honden werden gebruikt tijdens de patrouilles, maar of dat klopt dat is niet zeker.

De Oude Egyptenaren dronken bier

De Oude Egyptenaren dronken bier

Unknown/Wikimedia

In het Oude Egypte werden grote hoeveelheden bier geproduceerd. Deze drank was namelijk onderdeel van het dagelijkse eetpatroon van de Egyptenaren en werd gebruikt tijdens religieuze riten en werd ook aangeboden aan slaven die de piramides moesten bouwen. Zij kregen dit zowel als dorstlesser en als maaltijd.

Advertisement