Wat zijn die zwarte draadjes die we in de lucht zien en wat kunnen ze ons vertellen over onze gezondheid

door Skip

19 Maart 2018

Wat zijn die zwarte draadjes die we in de lucht zien en wat kunnen ze ons vertellen over onze gezondheid
Advertisement

Het is iedereen wel eens gebeurt dat terwijl ze naar een blauwe lucht aan het kijken waren dat ze dan vreemde vormen die lijken op draadjes zagen drijven in het oog. Het zijn zeker geen parasieten (ook al lijken ze daar wel op) in het oog, en werkt het netvlies nog steeds goed!

De kleine draadjes die ook wel myodesopsie of glasvochttroebeling wordt genoemd, zijn van nature aanwezig in het glasvocht (ook wel glasachtig lichaam), de geleiachtige vloeistof waar het menselijk oog voor 80% uit bestaat. Ze zijn zo microscopisch klein dat ze, als ze uit het oog zouden worden gehaald, we ze niet zouden kunnen zien. Maar waarom zien we deze dingen dan soms?

via medicalnewstoday.com

Advertisement
Wat zijn die zwarte draadjes die we in de lucht zien en wat kunnen ze ons vertellen over onze gezondheid - 1

Deze draadjes worden zichtbaar wanneer zij dichterbij het netvlies komen en dus hun schaduw daarop valt. Dit is scherper te zien wanneer je iets effens bekijkt dat heel licht is omdat dan de pupil zich vernauwt en het contrast toeneemt. Als je de draadjes duidelijker wilt zien, kijk dan naar de lucht, houdt je hoofd stil en kijk je naar boven en dan weer naar beneden. Door dat te doen meng je de gelei in je oog weer door elkaar alsof het een magische bol was, waardoor de draadjes gaan bewegen.

Advertisement
Wat zijn die zwarte draadjes die we in de lucht zien en wat kunnen ze ons vertellen over onze gezondheid - 2

Glasvochttroebeling is dus geen ziekte, en neemt toe naarmate je ouder wordt. Een bezoekje bij de oogarts is alleen aan te raden in het geval dat het storend gaat worden in je gezichtsveld. In ieder geval kun je altijd drinken: door weinig water drinken krimpt het glasvocht en wordt dit dunner, waardoor je die draadjes duidelijker ziet.

Advertisement