De hoeveelheid plastic in oceanen zal in minder dan 10 jaar tijd verdrievoudigen

door Skip

10 April 2018

De hoeveelheid plastic in oceanen zal in minder dan 10 jaar tijd verdrievoudigen
Advertisement

Als het huidige tempo aan blijft houden dan zal de hoeveelheid plastic in de oceaan verdrievoudigen voor 2025. Dit zijn de verontrustende resultaten van een onderzoek naar de toekomst van zeeën. Als we bedenken dat er al 5,25 triljoen aan plastic afval verdeeld over oceanen ligt, dan is dit zeker geen goed nieuws.

Voor het rapport van het Government Office for Science getiteld Foresight Future of Sea is van dichtbij onderzocht hoe het water op aarde er aan toe is en hoe dat de toekomstige keuzes van het Verenigd Koninkrijk, en het is te hopen ook van vele andere landen ter wereld, zou kunnen beïnvloeden.

Advertisement
Kevin Krejci/Wikimedia Commons

Kevin Krejci/Wikimedia Commons

Dat de mate van vervuiling gaat verdrievoudigen tussen 2015 en 2025 willen ze ons met het onderzoek waarschuwen over hoe het met de gezondheidstoestand in zeeën gesteld is. Deze toestand gaat sterk achteruit en zou negatieve gevolgen kunnen hebben voor de biodiversiteit als je ook bedenkt dat de populatie van zeezoogdieren met 49% is teruggelopen tussen 1970 en 2012.

Plastic afval is voor zeeën een van de voornaamste problemen naast de stijgende zeespiegel, klimaatverandering, chemische vervuiling. Denk bij deze laatst aan bijvoorbeeld bestrijdingsmiddelen, kunstmest en afvalproducten van chemische en farmaceutische bedrijven.

"De zee is voor ons uit het oog, uit het hart" zo heeft Ian Boyd ironisch genoeg laten weten aan de BBC. Boyd is een van de onderzoekers die het onderzoek geleid heeft. "We hebben enorm veel geld geïnvesteerd en enthousiasme gestoken in ruimtemissies, en toch weten we nog niet of er leven is in de ruimte". "We zullen echt een missie nodig hebben die is gericht op oceanen" vult hoogleraar Edward Hil van Brits Nationaal Oceanografisch Centrum aan. 

Advertisement
pixabay.com

pixabay.com

De laatste jaren worden overheden en bedrijven zich bewust van de niet zo vrolijke realiteit die oceanen tegemoet gaan, maar in ieder geval blijkt uit de meest recente studies dat de tijd die er is om dingen te veranderen minder en minder wordt. En dat gaat onverminderd snel.

Bronnen:

http://www.bbc.com/news/science-environment-43477233

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/693129/future-of-the-sea-report.pdf

Advertisement