x
Het vergeten bloedbad van Nanjing, een…
Deze tekeningetjes die werden gemaakt tijdens momenten van verveling zijn genialiteit in zijn puurste vorm Een Italiaanse ontwerper vindt de Vespa opnieuw uit en maakt hem elektrisch, maar er is nog een aanpassing die niet iedereen bevalt

Het vergeten bloedbad van Nanjing, een van de meest gewelddadige geschiedenisverhalen waar in het westen niet over gesproken wordt

16 April 2018 • Door Skip
7.772
Advertisement

In de geschiedenis is het zo dat heel vaak afstand een belangrijke rol heeft gespeeld in de verspreiding van nieuws, met name door minder gewicht te geven aan de berichten die zich ver van het Westen afspelen. Daarom hoor je ook veel te weinig van het bloedbad van Nanjing en wordt dit niet bestudeerd op school, ondanks dat dit een van de wreedste en meest waanzinnige slachtpartijen die ooit door mensen zijn uitgevoerd tijdens een oorlog.


Toen Europa nog te kampen had met de Tweede Wereldoorlog tegen de nazi's, onderging China een van de meest gewelddadige aanvallen van een buitenlands leger.

In 1937 viel Japan China binnen met de intentie om het rijk van Keizer Hirohito uit te breiden, ten koste van China. Japanse troepen vielen eerst kleine steden binnen om zich vervolgens naar Nanjing te begeven, de toenmalige hoofdstad. Gedurende hun verplaatsingen heeft het keizerlijk leger terreur gezaaid en beging het onmenselijke gewelddadigheden. Getuigenissen uit die tijd spreken van plunderingen, brandstichting, onthoofdingen, verkrachting van vrouwen, ouderen en jonge meisjes, van verminkte zwangere vrouwen en van mensen die levend werden begraven. Vrijwel de gehele bevolking van Nanjing en veel weerloze burgers uit andere steden werden hierbij betrokken en onder vuur genomen.

Afbeelding: Een jonge Chinese man staat op het punt om te worden berecht nadat hij weigerde om vrouwen te zoeken voor Japanse soldaten.

Over het aantal slachtoffers is nu nog steeds discussie tussen Japan en China. Deze laatste meent dat er 300.000 slachtoffers waren, waar Japan het houdt op slechts enkele honderden.

De foto's die er echter zijn gemaakt en het nieuws dat in de lokale journaals werd gebracht, weergeven een situatie die veel meer aansluit bij de Chinese visie. Er wordt gedacht dat het Japanse leger het moorden en het geweld als brandstof gebruikte. Het feit dat ze vrijelijk allerlei soorten geweldsdelicten konden begaan gaf hen een gestoord gevoel van macht.

Afbeelding: Japans generaal Iwane Matsui, een van de hoofdrolspelers in de slachting.

Advertisement

De wreedheden werden van meet af aan van de Chinese militairen uitgebreid naar alle burgers die de Japanse troepen op hun pad tegenkwamen: er zijn namelijk veel foto's met georganiseerde moorden van ongewapende Chinese boeren.

De slachting van Nanjing maakt deel uit van de ingewikkelde Tweede Chinees-Japanse oorlog, een van de wreedste ontmoetingen tussen de twee landen, die eindigde op 2 september 1945 met de onvoorwaardelijke overgave van Japan. Ondanks dat China als winnaar uit de oorlog kwam, was het land sowieso helemaal kapot en ondersteboven van al het geweld dat inwoners over zich heen hadden kregen. Dit alles was een voedingsbodem voor het opkomende Chinese nationalisme.

Afbeelding: 15.000 krijgsgevangenen Chinese soldaten gevangen genomen door Japanners. Niemand van hen is waarschijnlijk gespaard.

Wat de aanval op Nanjing zo vernietigend maakte was de enorme volksverhuizing van mensen die op het omliggende platteland woonden, die bang waren geworden door de komst van de vijand en daarom naar de stad vluchtten op zoek naar veiligheid.

Hier in Nanjing, stierven zij echter een uiterst wrede dood, want de meest erge gewelddadigheden vonden plaats gedurende de zes weken die volgden na de inname van de stad. In die tijd vermoordden Japanners mensen op de meest onvoorstelbare manieren (onthoofding kwam het meeste voor), werden jonge vrouwen op straat vastgebonden om ze aan de nukken van Japanse militairen over te laten. Zelfs kinderen konden niet met hun onschuldige aard medelijden bij de waanzinnige Japanners opwekken.

Afbeelding: Chinese soldaten worden gefouilleerd door Japanners

Veel van de Japanse officieren die verantwoordelijk waren voor de wandaden werden voor het gerecht gesleept en veroordeeld. Vele anderen kwamen ermee weg en hoefden nooit te boeten voor de duizenden slachtoffers die ze hadden gemaakt.

Afbeelding: mannen worden levend begraven in een kuil.

Advertisement

Ondanks dat de gebeurtenissen zo tragisch zijn, ontkennen veel Japanners vandaag deze slachting nog: de bevolking is hier uiterst over verdeeld.

De Japanse overheid had aan het einde van het conflict verbaal zijn excuses aangeboden aan China, maar deze nooit op schrift gesteld, zoals in zulke gevallen wenselijk zou zijn.

Afbeelding: een man die op het punt staat te worden vermoord.

Jammer genoeg weten we veel te weinig van de slachting in Nanking, maar het geweld daar is te evenaren met vele andere slachtpartijen en genocides die in de Westerse wereld veel bekender zijn.

Het beleg van Nanjing begon in december 1937 en eindigde in maart 1938.

Afbeelding: Krantenknipsel waarin het verhaal staat opgetekend van een wedstrijdje tussen twee Japanse soldaten: degene die 100 Chinezen in een zo kort mogelijke tijd kon ombrengen zou de winnaar zijn.

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt