Hiroshima voor en na: uit deze fotovergelijking blijkt waartoe een atoombom in staat is - Curioctopus.nl
x
Hiroshima voor en na: uit deze fotovergelijking…
Er is een vogel ontdekt die zulke zwarte veren heeft dat 99.95% van het zonlicht erdoor wordt geabsorbeerd. Op de Filipijnen zijn ze bezig met een nieuwe stad aan het plannen die 'Niet vervuilt' en die groter is dan Manhattan

Hiroshima voor en na: uit deze fotovergelijking blijkt waartoe een atoombom in staat is

16 Mei 2018 • Door Skip Tromp de Haas
5.329
Advertisement

We kunnen tenminste allemaal wel een foto van de verschrikkingen van augustus 1945 voor de geest halen van de bombardementen op Nagasaki en Hiroshima. Twee Japanse steden die binnen enkele minuten met de grond gelijke werd gemaakt en meteen toen de bom ontplofte naar schatting 100.000 tot 200.000 slachtoffers maakte.
Zoals bij andere verdrietige hoofdstukken uit de geschiedenis, is het vermenselijken van die plaatsen en mensen, hen een precies adres gezicht geven, de beste manier om datgene te onthouden wat niet mag worden vergeten. Een van de manieren om dat te doen is om te ontdekken hoe deze steden eruitzagen voordat deze tragedie zich voltrok.

Deze galerij toont alle levendigheid van de stad Hiroshima voordat het de geschiedenisboeken inging als het eerste doelwit van de eerste atoombom die ooit is gedropt.

Hiroshima werd als doelwit gekozen omdat het een belangrijke rol speelde in de verplaatsing van Japanse militairen en bevoorraadde het troepen.

Advertisement

Toen de bom werd gedropt op 6 augustus 1945, was de stad ten dele geëvacueerd, maar waren er nog steeds meer dan 250.000 burgers.

Het treinstation zag er bijvoorbeeld zo uit...

De stad was een zeer actief handelscentrum zowel wat betreft traditionele industrie als de visserij.

Advertisement

Door het militair-strategische belang van de stad had het al sinds enige tijd de aandacht van van de vijand, die het de hele oorlog lang in de gaten had gehouden.

Uiteindelijk werden Hiroshima en Nagasaki uitgekozen als doelen, uit een groep steden waar ook Kyoto, Yokohama en Kokura in zaten.

Advertisement

De explosie van de "Little Boy"-bom zoals de Amerikanen hem als bijnaam hadden gegeven gebeurde op 580 meter hoogte. Dit heeft de bom veroorzaakt...

Advertisement
Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt