10 historische foto's die stof tot nadenken geven - Curioctopus.nl
x
10 historische foto's die stof tot nadenken…
Volgens onderzoekers kan er een verband zijn tussen de ziekte van Alzheimer en een bacterie die verantwoordelijk is voor ontstoken tandvlees Er zit een dier verstopt in deze afbeelding, en om hem te zien moet je met je hoofd schudden

10 historische foto's die stof tot nadenken geven

29 Januari 2019 • Door Janine
6.957
Advertisement

Heel vaak vragen we onszelf af, wanneer we hedendaagse beelden die oorlogen, onrechtvaardigheden of vervolgingen beschrijven: is het mogelijk dat de geschiedenis ons niets heeft geleerd? We hebben namelijk veel bewijzen van kolossale "fouten": in het verleden heeft de mens verwoestende bommen laten vallen, hele bevolkingsgroepen uitgeroeid, delen van de bevolking gemarginaliseerd op basis van onbeduidende fysieke verschillen. Kortom, de mens heeft heel wat op zijn geweten, maar het lijkt erop dat hij er niet genoeg van heeft.

Juist om deze reden gaan we onvermoeibaar door met documenties uit het verleden te halen en opnieuw te laten zien, in de hoop dat ze op een dag slechts een verre herinnering worden. Hier is een selectie.

1. Een Duitse soldaat geeft wat brood aan een Russisch kind, in 1942

2. Dorothy Counts, 15 jaar, wordt toegelaten op een Lyceum voor blanke kinderen, september 1957. De reacties van haar klasgenoten waren verschrikkelijk, maar haar ervaring zou geschiedenis schrijven.

Advertisement

3. In 1944 vond één van de ergste branden plaats in de geschiedenis van de Verenigde Staten: het circus van Hartford vatte vuur en verwoestte het leven van onschuldige mensen, velen van hen kinderen.

4. Tot de jaren '60 werden de aboriginals in Australië formeel beschouwd alsof ze flora en fauna waren.

5. Duitse soldaten reageren na het zien van films over de nazi-concentratiekampen.

6. De wanhoop van een Duitse soldaat die van de oorlog terugkwam en begreep dat zijn huis en zijn familie waren weggevaagd door de bombardementen.

7. Deze foto laat duidelijk zien wat wanhoop was tijdens de Grote Depressie (1930)

8. 1938: een vrouw wordt gedwongen om een triomfantelijke Hitler te begroeten, maar kan haar wanhoop niet verbergen

9. Een foto genomen een paar seconden na het bombardement op Nagasaki, dat een paar dagen plaatsvond nadat van Hiroshima

10. Dit meisje, verdrietig omdat ze afscheid moet nemen van haar familie, was een van de gelukkige 669 Tsjechoslowaakse Joden die werden gered dankzij een trein naar Groot-Brittannië

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt