Wat Stephen Hawking betreft blijft de aarde niet lang meer leven: vijf manieren hoe de aarde aan zijn einde kan komen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Wat Stephen Hawking betreft blijft de…
Tijdens elke maaltijd krijgen we ongeveer 110 stukjes plastic binnen die in huisstof zitten Een nieuwe theorie suggereert dat het eitje de zaadcel kiest... en niet andersom!

Wat Stephen Hawking betreft blijft de aarde niet lang meer leven: vijf manieren hoe de aarde aan zijn einde kan komen

Door Skip Tromp de Haas
4.793
Advertisement

Stephen Hawking is van de briljantste wetenschappelijke denkers van onze tijd geweest en deed enkele van de belangrijkste ontdekkingen over het universum. Tot op de dag van zijn dood heeft hij de wereld gewaarschuwd over de broze situatie waar deze zich in bevindt, die wordt aangewakkerd door de manier hoe we al sinds enkele eeuwen omgaan met de wereld. Volgens hem zijn er vijf zeer waarschijnlijke epilogen die de aarde tegemoet kan gaan. Wat nog schokkender is, is het feit dat al deze mogelijkheden relatief dichtbij in de toekomst liggen.

Aangepaste virussen in laboratoria.

foto: pixabay.com

Volgens Hawking is de kans dat door het aanpassen van een virus de hele wereldbevolking wordt uitgeroeid zeer groot is. Heden ten dage zijn nog veel van de genen niet bekend en zouden het aanpassen van DNA-reeksen van virussen niet de gewenste effecten hebben. Integendeel, er zouden virussen ontstaan die niet controleren zijn en die dodelijk zijn voor de mens.

Robots

Vandaag worden er veel investeringen gedaan in kunstmatige intelligentie, maar wat nu als robots op een dag een bedreiging kunnen gaan vormen voor de mens? Wat Hawking betreft zijn zij de hoofdrolspelers in de Derde Wereldoorlog, na buskruit en kernwapens.

Advertisement

Klimaatverandering

foto: Nasa Image

In een van Hawkings theorieën houdt de wereld op met bestaan door klimaatveranderingen. "We weten niet wanneer de opwarming van de aarde zal stoppen" zei de wetenschapper. In het geval van de grimmigste hypothesen gaat de Aarde lijken op planeet Venus met een bodemtemperatuur van 250°C en zal het zwavelzuur regenen.

Nucleaire wapens

foto: pixabay.com

Onder de hypotheses van Hawking zit er ook een vooronderstelling dat de mens zelf de veroorzaker is van de ondergang van de aarde, want het egoïsme in combinatie met krachtige kernwapens zouden het einde kunnen bezegelen van de mens als soort. "De tekortkoming van de mens die ik het liefst zou willen corrigeren is agressiviteit", zei Hawking ooit in een interview.

Overbevolking

foto: pixabay.com

Het is niet uitgesloten dat we allemaal zullen sterven aan de gevolgen van overbevolking op aarde, die door de energie die er gestookt wordt in een vuurbal verandert. "Binnen het jaar 2600 zou de wereldbevolking dicht op elkaar leven, en zou de aarde door het energieverbruik gloeiend heet worden".

Advertisement

Welke hoop op redding is er?

Om zichzelf te redden moet de mensheid inspiratie halen uit Star Trek en daarheen gaan waar nog niemand ooit eerder is heengegaan, zei de wetenschapper. Een van zijn reddingshypotheses voor de mensheid is dat er een nieuwe planeet wordt ontdekt waar we nagenoeg met een schone lei kunnen beginnen en niet de fouten maken die op aarde zijn gemaakt.

Zullen we onszelf ooit kunnen redden?

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt