Wat Stephen Hawking betreft blijft de aarde niet lang meer leven: vijf manieren hoe de aarde aan zijn einde kan komen

door Skip

19 April 2018

Wat Stephen Hawking betreft blijft de aarde niet lang meer leven: vijf manieren hoe de aarde aan zijn einde kan komen
Advertisement

Stephen Hawking is van de briljantste wetenschappelijke denkers van onze tijd geweest en deed enkele van de belangrijkste ontdekkingen over het universum. Tot op de dag van zijn dood heeft hij de wereld gewaarschuwd over de broze situatie waar deze zich in bevindt, die wordt aangewakkerd door de manier hoe we al sinds enkele eeuwen omgaan met de wereld. Volgens hem zijn er vijf zeer waarschijnlijke epilogen die de aarde tegemoet kan gaan. Wat nog schokkender is, is het feit dat al deze mogelijkheden relatief dichtbij in de toekomst liggen.

Advertisement

Aangepaste virussen in laboratoria.

Aangepaste virussen in laboratoria.

pixabay.com

Volgens Hawking is de kans dat door het aanpassen van een virus de hele wereldbevolking wordt uitgeroeid zeer groot is. Heden ten dage zijn nog veel van de genen niet bekend en zouden het aanpassen van DNA-reeksen van virussen niet de gewenste effecten hebben. Integendeel, er zouden virussen ontstaan die niet controleren zijn en die dodelijk zijn voor de mens.

Advertisement

Robots

Robots

Web Summit/Flickr

Vandaag worden er veel investeringen gedaan in kunstmatige intelligentie, maar wat nu als robots op een dag een bedreiging kunnen gaan vormen voor de mens? Wat Hawking betreft zijn zij de hoofdrolspelers in de Derde Wereldoorlog, na buskruit en kernwapens.

Klimaatverandering

Klimaatverandering

Nasa Image

In een van Hawkings theorieën houdt de wereld op met bestaan door klimaatveranderingen. "We weten niet wanneer de opwarming van de aarde zal stoppen" zei de wetenschapper. In het geval van de grimmigste hypothesen gaat de Aarde lijken op planeet Venus met een bodemtemperatuur van 250°C en zal het zwavelzuur regenen.

Nucleaire wapens

Nucleaire wapens

pixabay.com

Onder de hypotheses van Hawking zit er ook een vooronderstelling dat de mens zelf de veroorzaker is van de ondergang van de aarde, want het egoïsme in combinatie met krachtige kernwapens zouden het einde kunnen bezegelen van de mens als soort. "De tekortkoming van de mens die ik het liefst zou willen corrigeren is agressiviteit", zei Hawking ooit in een interview.

Overbevolking

Overbevolking

pixabay.com

Het is niet uitgesloten dat we allemaal zullen sterven aan de gevolgen van overbevolking op aarde, die door de energie die er gestookt wordt in een vuurbal verandert. "Binnen het jaar 2600 zou de wereldbevolking dicht op elkaar leven, en zou de aarde door het energieverbruik gloeiend heet worden".

Advertisement

Welke hoop op redding is er?

Welke hoop op redding is er?

NASA/Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory/Carnegie Institution of Washington

Om zichzelf te redden moet de mensheid inspiratie halen uit Star Trek en daarheen gaan waar nog niemand ooit eerder is heengegaan, zei de wetenschapper. Een van zijn reddingshypotheses voor de mensheid is dat er een nieuwe planeet wordt ontdekt waar we nagenoeg met een schone lei kunnen beginnen en niet de fouten maken die op aarde zijn gemaakt.

Zullen we onszelf ooit kunnen redden?

Advertisement