Een fransman overleeft een hartstilstand van 18 uur. Artsen verklaren het 'Wonder'

door Skip

24 April 2018

Een fransman overleeft een hartstilstand van 18 uur. Artsen verklaren het 'Wonder'
Advertisement

Een hartstilstand is een van de meest gewone manieren om te overlijden. Het hart stopt, en omdat het niet klopt, krijgen vitale organen geen bloed meer. De oorzaken van een hartstilstand die kunnen verschillen, bijvoorbeeld een genetische afwijking, verstopping van bloedvaten, en ga zo maar door. In deze gevallen speelt tijd een hele belangrijke rol, omdat de overlevingskansen met elke minuut die voorbijgaat zonder ingrijpen, met 10% daalt. Artsen van over de hele wereld hebben kennis moeten nemen van een unieke gebeurtenis, een uitzonderlijk toeval, ook in de medische wereld.

Advertisement

In Frankrijk overleefde een man een hartstilstand die 18 uur duurde.

In Frankrijk overleefde een man een hartstilstand die 18 uur duurde.

Rama/Wikimedia

De statistieken bevestigen dat de kans om een hartstilstand te overleven met 1% tot en met 10% daalt als medisch ingrijpen tot wel tien minuten op zich laat wachten. Voor de man over wie het gaat en van wie de identiteit niet bekend is, zou er vanwege zijn leeftijd (53), geen enkele hoop meer zijn. Artsen die een gebeurtenis moesten duiden die al door velen als een wonder werd bestempeld, hebben gezegd dat de patiënt alleen nog maar leeft omdat de hartstilstand in de buitenlucht heeft plaatsgevonden. De man was zijn broer gaan opzoeken en werd op de terugweg onwel. Zijn familie had hem als vermist opgegeven en vonden hem aan de oever van een rivier.

De kou speelde een rol, waardoor het lichaam van de man in een winterslaap raakte, waardoor de behoefte van belangrijke organen afnam. Onderkoeling heeft hem dus beschermd, ook toen hij werd gereanimeerd.

Op dit moment maakt de man uit Montpellier nog gebruik van een zuurstofvoorziening maar kan hij al wel lopen en zal hij binnenkort al zijn functies weer terugkrijgen. Een buitengewoon voorval dat geen enkele arts ooit heeft meegemaakt. Ook in de medische wereld kunnen er gelukkig "uitzonderingen zijn die de regel bevestigen".

Advertisement