Een varkenshart is getransplanteerd in een ernstig zieke man: het is de eerste keer in de geschiedenis

Janine image
door Janine

15 Januari 2022

Een varkenshart is getransplanteerd in een ernstig zieke man: het is de eerste keer in de geschiedenis
Advertisement

Soms staan ​​we voor innovaties op medisch en wetenschappelijk gebied die zo ongelooflijk zijn dat we bijna denken dat ze niet mogelijk zijn. Maar volgens wat we je gaan vertellen, lijkt het erop dat zelfs het onmogelijke van tijd tot tijd werkelijkheid wordt. We kunnen niet anders denken in het licht van de historische harttransplantatie die is uitgevoerd door een medisch team van de Universiteit van Maryland.

Een ernstig zieke man kreeg voor het eerst het hart van een varken. Precies: de patiënt kwam onmiddellijk onder de aandacht van het wereldnieuws voor een operatie die als we het revolutionair zouden definiëren, een understatement zou zijn, en die nieuwe hoop geeft en een reeks mogelijkheden opent voor degenen die helaas in kritieke gezondheidstoestanden verkeren. Laten we eens kijken wat er in detail is gebeurd.

via University of Maryland School of Medicine

De Amerikaanse man heet David Bennett, hij is 57 jaar en komt oorspronkelijk uit Maryland. Gezien zijn hartziekte in het eindstadium, was de enige manier om zichzelf te redden een harttransplantatie te ondergaan. Helaas waren de kenmerken van zijn pathologie echter niet geschikt voor de mogelijkheid om een ​​menselijk orgaan te ontvangen. Dus, in een poging die de betrokken artsen zelf definieerden als "de enige mogelijke keuze, zelfs als het riskant zou zijn", besloten de wetenschappers om het genetisch gemodificeerde hart van een varken aan de man te doneren.

Na het verkrijgen van een specifieke toestemming van de Amerikaanse Food and Drug Administration, ondernamen de artsen een delicate en innovatieve interventie, die zeven uur duurde, wat uiteindelijk een succes bleek te zijn. De operatie, uniek in zijn soort, was het resultaat van jaren en jaren van onderzoek en studies, en heeft de wereld laten zien dat, na de nodige genetische modificaties, zelfs een dierenhart niet kan worden afgewezen door het menselijk lichaam.

Advertisement
University of Maryland School of Medicine

University of Maryland School of Medicine

Met Bennett gaat het goed en een paar dagen na de operatie kon hij zonder hulp ademen. Zijn verhaal wordt nu door de wetenschappelijke gemeenschap gezien als een echt keerpunt in termen van transplantaties. Niet alleen omdat het hart van een varken in hem zit, maar ook omdat zo'n optie veel nieuwe hoop geeft aan al die patiënten die jarenlang wachten op organen die vaak schaars zijn of niet compatibel zijn, waardoor ze hun leven elke dag riskeren.

"Er beginnen deuren te openen waarvan ik hoop dat ze zullen leiden tot grote veranderingen in de manier waarop we orgaantekorten behandelen", zegt David Klassen, Chief Medical Officer van het United Network for Organ Sharing. Zijn woorden werden herhaald door de enthousiaste chirurgen die betrokken waren bij de operatie die op Bennett werd uitgevoerd.

"Het was een revolutionaire operatie - verklaarde Dr. Bartley Griffith - en het brengt ons dichter bij de oplossing van het probleem. Duizenden mensen die genetisch gemodificeerde varkensorganen gebruiken, zouden niet langer op de wachtlijst hoeven te staan".

Nick Saltmarsh/Flickr - Not the actual photo

Nick Saltmarsh/Flickr - Not the actual photo

Aangezien dit de eerste keer is, zijn de langetermijneffecten op de patiënt nog altijd onzeker en moeten ze worden geverifieerd. De artsen zeiden echter dat ze erg optimistisch waren, en het feit dat het goed met hem gaat, is zeker een goed teken. We hopen dat dit het geval is.

Advertisement