De afwezigheid van zwaartekracht doodt tumoren: de nieuwe grens van de strijd tegen kanker bevindt zich in de ruimte

Janine image
door Janine

04 September 2019

De afwezigheid van zwaartekracht doodt tumoren: de nieuwe grens van de strijd tegen kanker bevindt zich in de ruimte
Advertisement

Geen zwaartekracht, geen tumoren. Zo zouden we de ontdekking van Joshua Chou en Anthony Kirollos, twee Australische onderzoekers aan de University of Technology in Sydney, kunnen samenvatten. Hun onderzoek, dat bijna toevallig plaatsvond, heeft werkelijk revolutionaire perspectieven onthuld in de strijd tegen kanker.

Is het mogelijk dat de afwezigheid van zwaartekracht, een toestand waarin het voor ieder mens niet gemakkelijk is zichzelf te vinden, verband houdt met de cellen die door kanker zijn aangetast? Blijkbaar wel: laten we in detail bekijken wat de twee wetenschappers hebben ontdekt.

via ABC.net

Advertisement
Facebook

Facebook

24 uur: dit is de tijd die nodig is om tussen 80 en 90% van de door kanker aangetaste cellen te elimineren op een plaats waar microzwaartekracht wordt gesimuleerd, een zwaartekrachtveld van lage waarde vergelijkbaar met dat van astronauten in de ruimte.

Vanuit de ruimte zou dus een enorme hulp kunnen komen in de strijd tegen kanker, zonder tussenkomst van medicijnen.

Onnodig te zeggen dat de ontdekking van Chou en Kirollos echt een grote betekenis krijgt. Natuurlijk kunnen mensen die aan kanker lijden geen reis door de ruimte ondernemen alsof er niets aan de hand is, maar volgens wetenschappers kunnen omstandigheden vergelijkbaar met die zonder zwaartekracht op aarde worden gesimuleerd.

De ontdekking vond, zoals gezegd, bijna toevallig plaats, toen de twee wetenschappers de zieke cellen in de microzwaartekracht simulator "stopten". Zonder medicijnen of therapieën stierven ze binnen een dag. Maar hoe werkt dit ongelooflijke fenomeen, en waarom kunnen de kankerdeeltjes niet overleven en zich vermenigvuldigen?

Advertisement
NIH Image Gallery/Flickr

NIH Image Gallery/Flickr

Aan de basis van wat is waargenomen, zou er een echt communicatietekort tussen cellen kunnen zijn. Dat wil zeggen, zonder de omstandigheden van de zwaartekracht die ze hebben op aarde, hebben monsters van borst-, long-, neus- en eierstokkanker die Chou en Kirollos hebben waargenomen, zich niet verplaatst en kwaadaardig geëvolueerd zoals gewoonlijk gebeurt.

Hun overleving wordt dus op de proef gesteld, totdat ze zich overgeven en helemaal verdwijnen. Om een bewijs te hebben en om uit te werken wat werd verondersteld, hebben de twee Australische onderzoekers besloten een test te doen, in de ruimte.

Source:

https://www.abc.net.au/7.30/australian-researcher-to-send-cancer-cells-into/11454788

NASA/Crew of STS-132/Wikimedia

NASA/Crew of STS-132/Wikimedia

Chou en Kirollos sturen monsters van kankercellen naar het International Space Station (ISS). De Australische astronauten die naar de eerste ruimtemissie van de staat vertrekken, zullen deze kleine deeltjes dus meenemen om ze bloot te stellen aan zwaartekracht en hun reactie te verifiëren.

De kosten van de missie zullen ongeveer 180 duizend euro bedragen: het is duidelijk dat dit een vrij laag bedrag is, in vergelijking met het enorme potentieel dat een dergelijke ontdekking zou kunnen betekenen, als het juist blijkt te zijn. Door deze "ruimtelijke" behandeling te combineren met andere therapieën die al voor kanker aanwezig zijn, zou de hoop voor degenen die vechten tegen deze vreselijke ziekten echt nieuwe horizonten kunnen bereiken.

Advertisement