Hersentumor: een team van Italiaanse onderzoekers ontdekt een plant die kan helpen deze te stoppen

Janine image
door Janine

10 December 2021

Hersentumor: een team van Italiaanse onderzoekers ontdekt een plant die kan helpen deze te stoppen
Advertisement

Soms zien we ontdekkingen op medisch-wetenschappelijk gebied die ons echt weer wat hoop kunnen geven, vooral wat betreft de behandeling van pathologieën die helaas veel problemen en moeilijkheden voor mensen veroorzaken. We kunnen niet anders zeggen, wanneer we het nieuws lezen dat wordt verspreid door een Italiaans medisch team, de hoofdrolspeler in een onderzoek naar de mogelijke behandelingen van een tumor die de hersenen aantast.

Het onderzoek, gepubliceerd in het prestigieuze tijdschrift Biology, richtte zich op de ongelooflijke eigenschappen van een plant. Je leest het goed: zelfs als het een beetje "wetenschappelijk" lijkt, zou het natuurlijke element waarover we je gaan vertellen een heel goede vondst zijn om een ​​van de meest agressieve kwaden aan te pakken die het menselijk brein kunnen aantasten, glioblastoom multiforme.

via Neuromed

Advertisement
LiChieh Pan/Flickr

LiChieh Pan/Flickr

De ontdekking is te danken aan onderzoekers van het Moleculair Neuropathologisch Laboratorium Neuromed, een Italiaans neurologisch instituut in Pozzilli, in de regio Molise. Zij onderzochten de stoffen die werden gewonnen uit Gymnema sylvestre, een plant die in Afrika, Australië en Azië groeit, voornamelijk in de vorm van struik en klimplant.

Door deze elementen te gebruiken en te koppelen in de therapieën die worden gebruikt om glioblastoom multiforme te behandelen, merkten de wetenschappers op dat de extracten van de plant in staat zijn om de groei van kankercellen effectief tegen te gaan en af te remmen, en hun metabolisme te reguleren.

Advertisement
Biology

Biology

In het bijzonder, volgens wat de experts bekend hebben gemaakt, zou de werking van Gymnema sylvestre op kanker inwerken door de autofagie van zijn cellen te genereren, oftewel een mechanisme dat zichzelf in feite vernietigt. "Het massaal activeren van dit proces - legt Dr. Antonella Arcella uit - leidt tot wijdverbreide vernietiging van de tumor. Deze oplossingen kunnen worden gecombineerd met conventionele therapieën, die de basis blijven tegen glioblastoom, een van de meest agressieve tumoren, waarvan de behandeling bijzonder moeilijk is".

Lalithamba/Wikimedia

Lalithamba/Wikimedia

In het licht van dit alles is het duidelijk dat de mogelijkheid om dit ook te bestrijden door middel van stoffen en therapieën van natuurlijke oorsprong een belangrijke stap voorwaarts is en Gymnesia sylvestre lijkt hierin een schot in de roos te zijn. Het moet ook gezegd worden dat deze plant al langer bekend staat om zijn therapeutische effecten: in de traditionele Chinese en Ayurvedische geneeskunde wordt het dan ook op veel manieren gebruikt om het welzijn te bevorderen, en in het bijzonder om diabetes te bestrijden.

Bemoedigende en wetenschappelijk bewezen resultaten dus voor een kostbaar element dat de natuur ons biedt en dat een geldig hulpmiddel lijkt te zijn om het lijden van veel mensen te verlichten. Geweldig nieuws, vind je niet?

Advertisement