Een man stierf bijna aan een anafylactische shock na het nemen van een warme douche

Janine image
door Janine

10 November 2020

Een man stierf bijna aan een anafylactische shock na het nemen van een warme douche
Advertisement

Een vreselijke ervaring van een 34-jarige uit Colorado. Toen hij uit de douche kwam, kreeg hij namelijk een anafylactische shock en werd hij door zijn familie naar de eerste hulp gebracht.

De diagnose van de artsen, die hem met zuurstof en epinefrine behandelden, is ongelooflijk: de man stond op het punt te overlijden aan koude-urticaria, een zeer zeldzame vorm van allergie die bijna uitsluitend bij kinderen voorkomt.

via sciencealert.com

Advertisement
pixnio

pixnio

De man wist al langer dat hij deze allergie had, maar hij had nooit gedacht dat het bijna dodelijk kon zijn. Nadat hij een warme douche had genomen en in contact kwam met de koelere lucht, begon hij zich misselijk te voelen totdat hij in elkaar zakte op de badkamervloer.

Zijn familieleden vonden hem liggend op de grond, met allemaal vlekken op zijn lichaam en een moeilijke ademhaling. Een anafylactische shock, waarvoor onmiddellijke zorg en zelfs ziekenhuisopname op de intensive care vereist was.

Advertisement
Pixabay - foto di archivio

Pixabay - foto di archivio

Gelukkig is de man hersteld, maar het is belangrijk om de aandacht te richten op deze zeldzame allergie, die tot dramatische gevolgen kan leiden als deze niet op tijd wordt gediagnosticeerd.

Dit type urticaria treft in feite ongeveer 1% van de wereldbevolking en wordt veroorzaakt door de kou en de inname van koude dranken. De symptomen variëren van eenvoudige jeuk tot het verschijnen van puistjes, tot maagproblemen en uiteindelijk een anafylactische shock. Zoals dr. Bryan Martin, voorzitter van het American College of Allergy & Immunology zei: "Koude-urticaria valt onder een zeer grote groep pathogene aandoeningen die het gevolg zijn van contact met externe factoren, zoals water of stof. Deze ziekte is niet erfelijk en het is moeilijk om de oorzaken te identificeren".

In ieder geval adviseren artsen degenen die aan deze pathologie lijden om altijd een antihistaminicum bij de hand te hebben en de lichaamstemperatuur zo hoog mogelijk te houden, dankzij de juiste kleding en warme kompressen.

Advertisement