10 psychologische trucs die je eigen gedrag en dat van anderen beter helpen begrijpen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
10 psychologische trucs die je eigen…
Zij was een hele arme vrouw van lichte zeden maar stierf met de titel van gravin: dit is het verhaal van Valtesse de La Bigne Als de aarde van west naar oost draait, waarom gaat een vliegtuig dat naar het westen gaat dan niet sneller?

10 psychologische trucs die je eigen gedrag en dat van anderen beter helpen begrijpen

Door Skip Tromp de Haas
2.098
Advertisement

Jaar na jaar worden er binnen de psychologie steeds meer onbekende kanten van de menselijke psyche onderzocht en legt men uit hoe ze werken. Sommige dingen doen we bijna onbewust, instinctief. Het is echter verkeerd om deze dingen als irrationeel op te vatten omdat zij heel specifieke processen volgen. In dit artikel zullen we enkele psychologische trucs laten zien die je gedrag en dat van anderen beter zullen helpen begrijpen.

Mannen luisteren slechts zes minuten lang naar vrouwen.

Het schijnt dat mannen in staat zijn om slechts 6 minuten naar het verhaal van hun vrouwen te luisteren, terwijl zij naar hun mannelijke vrienden wel een kwartier lang kunnen blijven luisteren. Maar waak ervoor om de mannen de schuld te gaan geven. Uit een onderzoek is namelijk naar voren gekomen dat ook vrouwen met meer interesse luisteren naar wat hun mannenvrienden zeggen in plaats van hun partner.

Bron: https://www.telegraph.co.uk/men/relationships/11294611/Why-are-men-incapable-of-listening-to-women.html

Door je zorgen op te schrijven verminder je stress

foto: pexels.com

Lukt het je niet om met een sterke emotie om te gaan? Ongeacht of deze negatief of positief is, moet je deze op papier zetten om de spanning ervan kwijt te raken. Wanneer je gestrest en opgelaten bent dan kan eten opluchting geven, maar het lijkt erop dat de beste manier om jezelf te bevrijden is om pen en papier erbij te pakken.

Bronnen: https://www.health.harvard.edu/healthbeat/writing-about-emotions-may-ease-stress-and-trauma

Advertisement

Mensen die verwoed stickers plakken op auto's zijn ook geïrriteerder achter het stuur

Het lijkt misschien gek, maar het blijkt dat er een verband bestaat tussen het hebben van stickers op de auto en de kwaliteit van de rijvaardigheden. Mensen met stickers blijken nerveus en geprikkeld te zijn achter het stuur.

Bronnen:

http://scienceblogs.com/purepedantry/2008/06/17/road-rage-correlates-with-numb/

Door oogcontact ga je praten

Wil je erg graag weten wat je gesprekspartner je niet lijkt willen te vertellen? Kijk diegene dan aan in de ogen gedurende het gesprek, ook nadat deze is uitgesproken. Doordat diegene zich bekeken voelt zal je gesprekspartner dingen toevoegen aan zijn verhaal, misschien wel juist datgene wat je wilde weten. Deze truc is ook handig als je met iemand praat waarmee je weinig hebt om over te praten. Als je bijvoorbeeld niet weet wat je verder nog moet zeggen, blijf die ander dan gewoon aankijken, diegene zal dan nog iets vertellen.

Bronnen:

http://emgn.com/entertainment/12-psychological-tricks-will-make-life-significantly-easier/

Ongemak ontstaat naar 4 seconden stilte

Om te voorkomen dat een gesprek ongemakkelijk wordt moet je stiltes zien te vermijden die langer dan vier seconden duren. Als je deze binnen deze tijdslimiet nog iets weet toe te voegen dan zal het je lukken om het gesprek natuurlijk op gang te houden. Je kunt echter ook langer dan 4 seconden zwijgen als je bewust de ander verlegen wilt maken.

Bronnen:

https://www.rug.nl/staff/n.koudenburg/koudenburgetal.2011.pdf

Portemonnees met foto's van kinderen in worden statistisch gezien vaker teruggegeven

foto: pixabay.com

Denk goed na wanneer je moet kiezen welke foto's je in je portemonnee stopt. Naar het schijnt worden beurzen met daarin foto's van lachende kleine kinderen vaker teruggegeven dan portemonnees met foto's erin van dieren, gezinnen en oude mensen (of geen foto's). Dit hebben onderzoekers in Edinburgh geconstateerd, toen er in de gelegenheid van het onderzoek 240 portemonnees zoek werden gemaakt. Er is waargenomen dat als er een foto van een kind in zat dat de kans dan 88% groter was dat portemonnees dan terug werden gegeven.

Bronnen:

https://boingboing.net/2009/07/12/baby-pictures-in-los.html

Om de motivatie voor het bereiken van je doelen niet kwijt te raken moet je er niet over praten.

Een onderzoek laat zien dat met anderen praten over je doelen dat je dan je motivatie verliest om je doelen te verwezenlijken. Dat komt doordat praten over je toekomstige doelen al een gevoel van voldoening geeft en de hersenen stimuleert om minder hun best te doen.

Bronnen:

https://sivers.org/zipit

Jezelf ervan overtuigen dat je geslapen hebt verbetert je cognitieve functies

Een wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat je jezelf ervan kan overtuigen dat je lang en genoeg bent uitgerust om te kunnen profiteren van een frisse en actieve geest. Door echter te klagen over hoe moe je bent en slaperig je bent, doet niets anders dan het vermoeide gevoel versterken.

Bronnen:

https://www.researchgate.net/publication/259718869_Placebo_Sleep_Affects_Cognitive_Functioning

De gedachtes die je denkt in een taal die anders is dan je moedertaal zijn rationeler

foto: pixabay.com

Denk je aan iets maar kan je niet de juiste woorden vinden om die gedachte helder te krijgen voor jezelf of anderen? Probeer de gedachte te formuleren in een andere taal dan je hoofdtaal. Door te praten in een vreemde taal krijg je te maken met andere problemen die tegelijkertijd analytischer en rechtlijniger denken stimuleren.

Bronnen:

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0956797611432178

Wat nog meer telt dan knap zijn is zelfvertrouwen

foto: pexels.com

Veel onderzoeken bevestigen dat mensen meer of minder aantrekkelijk worden gevonden in verhouding met het zelfvertrouwen dat ze in zichzelf aanwakkeren. Er is bij een onderzoek gezien hoe een sterk geurtje mannen direct meer zelfvertrouwen gaf die dit droegen en dat ze daardoor ook aantrekkelijker werden, op basis van wat een aantal vrouwen zeiden die om hun mening werden gevraagd.

Bronnen:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19134127

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt