Als de aarde van west naar oost draait, waarom gaat een vliegtuig dat naar het westen gaat dan niet sneller? - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Als de aarde van west naar oost draait,…
10 psychologische trucs die je eigen gedrag en dat van anderen beter helpen begrijpen De eerste machine komt beschikbaar voor hulp bij zelfdoding. Wat je ermee kunt doen

Als de aarde van west naar oost draait, waarom gaat een vliegtuig dat naar het westen gaat dan niet sneller?

Door Skip Tromp de Haas
4.034
Advertisement

Dit is geen vraag waar makkelijk een antwoord op te vinden is, ondanks dat hier nou niet om weet ik veel welke metafysische redeneringen worden gevraagd. En toch lijkt het voor de hand te liggen dat een vliegtuig dat naar het westen gaat, sneller moet vliegen aangezien de aarde om zijn as van west naar oost draait. Het antwoord is nee: we kunnen op basis van directe ervaring constateren dat vluchten naar het westen niet sneller gaan, maar de denkwijze dat achter het antwoord zit, die is veel interessanter.

Als de aarde om zijn as van west naar oost draait met een snelheid van 1670 km per uur, hoe komt het dan dat een vliegtuig dat naar het westen gaat niet sneller vliegt?

foto: pexels.com

In ons hoofd stellen we ons voor dat de aarde naar het oosten draait, dat het vliegtuig de tegenovergestelde kant op gaat (naar het westen) en dat tegelijkertijd de bestemming van het vliegtuig dichterbij komt, die ook meegesleept wordt door de rotatie van de aarde. Welke belemmering is er die voorkomt dat situatie werkelijkheid wordt?

Een vliegtuig dat naar het westen vliegt gaat niet sneller, simpelweg niet omdat ook het vliegtuig zelf betrokken is bij de rotatie van de aarde (natuurkundig gezien zou je zeggen dat het deel uitmaakt van hetzelfde systeem, m.a.w. de aarde). Om een duidelijker beeld te krijgen van hoe de situatie echt zit, moet je ook denken dat de lucht ook meedraait met de aarde en dientengevolge ook het vliegtuig.

Met andere woorden, het vliegtuig dat naar het westen gaat wordt sowieso naar het oosten verplaatst, maar langzamer in vergelijking met de aarde.

Tenslotte nog een extra stukje informatie: je hoort vaak dat vluchten die van het westen naar het oosten gaan er veel minder lang over doen dan op de terugweg. Dit komt niet zoals je zou denken door de rotatie van de aarde (tenminste niet direct), maar aan de circulatie van de winden. Onder een bepaalde hoogtegrens, het gebied waar vliegtuigen vliegen waait het doorgaans van west naar oost, dat de vlucht ten goede komt en deze ongeveer 10% korter maakt.

Is het je nog niet duidelijk? Bekijk dan de video en dan zal je geen twijfels meer hebben.

Bekijk de Video:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt