Het systeem dat het plastic-Eiland in de Stille Oceaan zal gaan opruimen is klaar om in gebruik te worden genomen - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Het systeem dat het plastic-Eiland in…
Lichamelijke beweging: 7 eenvoudige regels waarmee je vast kunt trainen en waar je langer blijft leven Zij was een hele arme vrouw van lichte zeden maar stierf met de titel van gravin: dit is het verhaal van Valtesse de La Bigne

Het systeem dat het plastic-Eiland in de Stille Oceaan zal gaan opruimen is klaar om in gebruik te worden genomen

3.123
Advertisement

Je zult vast wel hebben gehoord over het plastic-eiland in de Stille Oceaan. Het een eiland noemen is een beetje een understatement, omdat het de grootte ervan Frankrijk lijkt te overtreffen qua oppervlakte. Dit eiland heeft zich van nature gevormd, in die zin dat de oceaanstromen een draaikolk vormen die zich ter hoogte van ongeveer Californië en Hawaï bevindt, waar het afval dat verspreid ligt over de oceanen zich ophoopt en verzamelt. De zorgen die milieu-activisten en experts hebben om de Great Pacific Garbage Patch zoals het eiland in het Engels heet, zijn groot. Maar eris een sprankeltje hoop en die lijkt te komen van een uitvinding van een jonge ingenieur. 

Boyan Slat, een student die amper in de twintig is, is beroemd geworden in de wereld omdat hij geloofde in de opruimmethode voor oceanen die hij zelf had bedacht.

Zijn project Ocean Clean Up dat ook een start-up is, is in het kort het idee dat hij kreeg om de zeeën van plastic te ontdoen. Het bestaat uit twee barrières van drijvend plastic en een verzamelplek van afval. Het afval wordt gekanaliseerd naar het platform door de oceaanstromen. Aan de barrières zijn ook netten van nylon bevestigd die onder water doorlopen, maar die zo ontworpen zijn dat ze geen gevaar vormen voor dieren in zee.

De eerste plek waar Ocean Clean Up in werking zal treden is het plastic-eiland in de Stille Oceaan.

Voordat er wordt vertrokken richting de Stille Oceaan wordt eerst het systeem in elkaar gezet in de baai van San Francisco, niet om afval te verzamelen, maar met het doel om te kijken wat de barrières doen in open zee. Nadat alles veel duidelijker is geworden zal er echt worden begonnen met het verzamelen in het vervuilde gebied in de Stille Oceaan.

De verzamelde materialen zullen dan worden verscheept naar vuilnisbelten voor recycling. Hier zullen dan nieuwe dingen van worden gemaakt zoals Adidas heeft gedaan met z'n schoenen die juist van het plastic zijn gemaakt dat uit de zee is gevist.

Advertisement

Het is een lang proces dat wel vijf jaar lang nodig kan hebben.

De jonge ingenieur die een uitvinding bedacht heeft dat misschien wel een groot milieuprobleem zou kunnen oplossen, laat zich niet ontmoedigen doordat het zo lang duurt. Je moet tenslotte ergens beginnen, ook al zijn de resultaten niet meteen zichtbaar.

Ocean Clean Up gaat geen microplastics verzamelen, plastic van minuscule omvang dus, maar zal op het moment alleen grotere stukken verzamelen.

We hopen echt dat er met het ingrijpen van dit systeem een deel van de oceaan kan worden teruggewonnen dat al sinds jaren de zone des doods is voor zeedieren en de mens.

Bronnen:

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt