Zwitserse onderzoekers maken een apparaat dat drinkwater uit vocht maakt zonder energie te verbruiken

Janine image
door Janine

05 Juli 2021

Zwitserse onderzoekers maken een apparaat dat drinkwater uit vocht maakt zonder energie te verbruiken
Advertisement

Hoe vaak zijn we niet in situaties terechtgekomen waar de vochtigheid om ons heen zo sterk is dat het een echte belemmering voor ons welzijn vormt? Denk aan al die gebieden of dagen waarop het echt lijkt alsof de lucht "zwaar" is, zozeer zelfs dat elke onderneming ons moeite kost.

Niet echt aangenaam hè? Er zijn echter mensen die hebben gedacht om al die vochtigheid te benutten voor iets positiefs, namelijk om drinkwater te produceren. Hoe? 24 uur per dag en zonder een groot energieverbruik, uiteraard afhankelijk van schone en hernieuwbare bronnen.

via Science Advances

Advertisement
ETH Zurich

ETH Zurich

De Federale Polytechnische Universiteit van Zürich (ETH) heeft een apparaat ontwikkeld dat een echte revolutie teweeg kan brengen in de waterproductie. Hoewel atmosferische watergeneratoren al jaren bestaan, hebben die ter plaatse veel energie nodig om het proces van het onttrekken van water uit atmosferisch vocht te voltooien en het drinkbaar te maken.

Dit is dus waar het Zwitserse alternatief waar we je over gaan vertellen vandaan komt. De ETH van Zürich heeft met zijn uitvinding besloten verder te gaan dan de gebruiksgrenzen die tot nu toe de verspreiding van deze systemen, innovatief en belangrijk om vele redenen, waaronder waterschaarste, hebben tegengehouden.

De nieuwigheid die door de Zwitserse wetenschappers wordt voorgesteld, bestaat uit een innovatieve condensator, die 24 uur per dag kan werken, zonder energie te verbruiken. Een heel ander apparaat dus dan zijn voorgangers, die water konden onttrekken door gebruik te maken van het dag-nacht temperatuurbereik en zich daarom beperken tot het ’s nachts functioneren.

Advertisement
ETH Zurich

ETH Zurich

Maar hoe werkt dit revolutionaire systeem? Onnodig te zeggen, komt de schone energie van de zon. Een speciaal glazen bedekking, gecoat in polymeer en zilver, reflecteert zonnestraling en straalt warmte uit naar buiten, en slaagt er zo in het apparaat te koelen door condensatie te creëren, verzameld in water in het onderste deel.

Dit alles betekent dat het systeem elke dag meer dan de dubbele hoeveelheid water kan produceren in vergelijking met eerdere apparaten. De eerste tests hebben bemoedigende resultaten opgeleverd en het is niet moeilijk te begrijpen dat het potentieel van dit apparaat, indien wijdverbreid, werkelijk enorm is. Bedenk hoeveel problemen van droogte en drinkwatertekort het zou kunnen oplossen.

Advertisement