Nu weten we of plassen in zee goed of fout is: het antwoord doet ons glimlachen

Janine image
door Janine

23 Juli 2023

Nu weten we of plassen in zee goed of fout is: het antwoord doet ons glimlachen
Advertisement

Laten we eerlijk zijn: we kennen allemaal wel iemand die zich tijdens een duik in zee liet overgeven aan de dringende noodzaak om te plassen en zich daarbij niet inhield. Velen zullen zich hebben afgevraagd: "Is plassen in zeewater vervuilend?" Hier is het antwoord van de wetenschap.

via Daily Mail

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Als je je ooit hebt afgevraagd of plassen in zee problemen kan veroorzaken voor het aquatisch ecosysteem, dan vind je het antwoord in dit artikel.

Natuurlijk, als je de behoefte voelt om te plassen, zou het ideaal zijn om het eerste beschikbare toilet te kunnen bereiken. Niet weinigen kiezen er echter voor om, gebruikmakend van een duik in de golven, op dat moment hun blaas te legen. Zorgt dit voor schade aan het mariene milieu of niet?

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Tijdens een dagje strand is het niet altijd mogelijk om een ​​toilet binnen handbereik te vinden. Niet alle stranden zijn uitgerust met bars of restaurants, net zoals verschillende toeristische bestemmingen even suggestief als onpraktisch zijn op het gebied van sanitaire voorzieningen.

Na enkele uren in de zon te hebben doorgebracht en veel water te hebben gedronken om de hitte tegen te gaan, is het normaal dat je moet plassen.

De enige overgebleven optie is dus om te profiteren van de zee en toe te geven aan de verleiding om jezelf te bevrijden zonder al te veel na te denken over de gevolgen. Welke betere oplossing is er, vooral in het geval van moeders met kinderen op sleeptouw, als je je in een gebied bevindt dat ver verwijderd is van een uitgerust etablissement?

Is het terecht om scrupules te hebben om onze wateren schade te berokkenen of niet?

Is plassen in zee slecht voor het mariene milieu? Hier is het antwoord

Is plassen in zee slecht voor het mariene milieu? Hier is het antwoord

pxfuel

Het antwoord lijkt nee te zijn. Plassen in zee zou helemaal niet vervuilend zijn, in tegenstelling tot wat men misschien zou denken. Vuilnis op de grond gooien en afval achterlaten op het strand is dat veel meer, net als het achterlaten van chemische stoffen en plastic in zee.

Volgens de American Chemical Society is urine veel onschadelijker dan andere bronnen van vervuiling. Samengesteld uit water, chloor en natrium, bevat het geen schadelijke stoffen voor het mariene ecosysteem. Niet alleen dat: er werd benadrukt dat een van zijn verbindingen, ureum, zelfs gunstig zou zijn in combinatie met zout water, omdat het zou leiden tot de productie van ammonium, oftewel voedsel voor micro-organismen, algen en planten. Kortom, plassen in het water lijkt bijna positief voor de mensen van de zee.

In het zwembad plassen: is dat hetzelfde?

In het zwembad plassen: is dat hetzelfde?

Pixabay

Voor het zwembad ligt de zaak echter natuurlijk anders. Hoewel er een regelmatige circulatie van het water is, zou het ureum in de urine zich vermengen met het chloor, waardoor chlooramine ontstaat, een stof die huidirritatie kan veroorzaken.

In deze gevallen is het daarom absoluut noodzakelijk om naar het toilet te gaan, ook omdat het in deze contexten veel gemakkelijker is om sanitaire voorzieningen in de directe omgeving te vinden, om te voorkomen dat je jezelf en anderen schade berokkent.

Had je ooit gedacht dat plassen in zee helemaal niet schadelijk is?

Advertisement