Lithiumwinning voor ionbatterijen en watergebruik: studie onthult gevolgen voor het milieu

Janine image
door Janine

23 Juli 2022

Lithiumwinning voor ionbatterijen en watergebruik: studie onthult gevolgen voor het milieu
Advertisement

De steeds toenemender aanwezigheid van lithiumbatterijen heeft een nogal voor de hand liggende behoefte aan het licht gebracht: proberen te begrijpen hoe lithium kan worden gewonnen, op een ecologische manier en met de minste hoeveelheid milieuschade. Lithium wordt, zoals bekend, voornamelijk gewonnen uit hardsteenmijnen of ondergrondse afzettingen die geothermische pekel bevatten, vaak onder het oppervlak van gedroogde meren.

De extractie vereist echter een grote hoeveelheid water en geeft ongeveer 15 ton CO2 vrij in de atmosfeer voor elke ton gewonnen lithium.

Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts Amherst (UMass) en de Universiteit van Alaska (UAA) Anchorage hebben een baanbrekende nieuwe analyse gepubliceerd over de milieu-impact van winning van lithium uit pekel. Laten we eens kijken wat het is.

via EurekAlert!

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

De vraag naar lithiumbatterijen groeit snel met de wereldwijde druk om energiesystemen koolstofarm te maken. Volgens een nieuwe studie door onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts Amherst (UMass) en de Universiteit van Alaska (UAA) Anchorage, wordt er zeer interessante informatie gegeven over de processen achter de extractie van lithium, een belangrijk onderdeel van lithium-ion batterijen.

De batterijen zijn essentieel voor de overgang van fossiele brandstoffen naar hernieuwbare energie.

De leeftijd en oorsprong van het water waarin lithium wordt aangetroffen, zijn twee van de meest kritische aspecten om te beoordelen of lithium ethisch wordt verkregen, die vaak niet worden behandeld in verschillende onderzoeken naar de werkelijke milieu-impact van sommige hernieuwbare en duurzame technologieën.

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Hoewel het team ook opmerkt dat de impact van alleen lithiumwinning vrij minimaal is, onthult deze unieke studie dat de totale vraag naar water in de Salar de Atacama het aanbod overtreft.

Er werd ontdekt dat minder dan 10% zoet water wordt gebruikt voor lithiumextractie. Lithium is daarom een ​​ongewoon element, hoewel het vaak in de vulkanische aslagen wordt aangetroffen, reageert het vrij snel met water.

Het onderzoek werd uitgevoerd in de Salar de Atacama, een zoute vlakte van 2.201 vierkante kilometer in het droge Chili dat meer dan 40 procent van 's werelds bekende lithiumbronnen bezit.

Het gebruik van water uit de Salar de Atacama dreigt de ecologische gezondheid en de inheemse levensstijl van het gebied te vernietigen, aangezien de zoutvlakten erg gevoelig zijn voor het milieu en afhankelijk zijn van een beperkte toevoer van zoet water.

Tot op heden is er echter geen alomvattende methode om het gebruik van het water van Salar de Atacama of de impact van lithiumwinning te evalueren.

Kende je deze implicaties?

Advertisement