Een start-up komt met diervriendelijke eierproductiemethode waar geen kip aan te pas komt

door Skip

03 Juli 2022

Een start-up komt met diervriendelijke eierproductiemethode waar geen kip aan te pas komt
Advertisement

De klimaatcrisis wordt erger, en doordat er omstandigheden ontstaan die voor de planeet niet gunstig zijn gaat de mens zich richten op het onderzoeken van alternatieve manieren om energie, vlees, graan en zelfs eieren te produceren.

De voorvechters van dierenrechten van dit moment zien het uitbuiten van legkippen liever verdwijnen. Daarom komt een Finse start-up met een methode die ze bedacht hebben waardoor legbatterijen tot het verleden behoren. Het is mogelijk synthetisch eiwitten te maken zonder dat je daarvoor kippen nodig hebt. Hieronder zie je hoe het werkt.

via ONEGO

Advertisement
Pixabay - Not the actual photo

Pixabay - Not the actual photo

Eieren produceren zonder daarvoor kippen te hoeven gebruiken kan snel realiteit worden. De missie van de Finse startup Onego Bio schiet al op. Uit een reeks onderzoeken zou al de mogelijkheid zijn ontstaan om in het laboratorium eieren te produceren.

Het doel van de startup is om dierenleed weg te nemen en de impact van legbatterijen op het milieu te verminderen. Dit zou naar verluid mogelijk zijn door ovoalbumine te produceren in een laboratorium. Dat is het proteïne dat in eiwit zit van eieren.

De procedure waarmee het eiwit wordt verkregen lijkt op de methode die is bedacht voor de productie synthetisch vlees. Er is geen ei nodig, geen kip. Er wordt gebruik gemaakt van de micro-organismen Trichoderma reesei die doormiddel van fermentatieprocessen complexe eiwitmoleculen gaan aanmaken. 

Advertisement

Het is volgens Onego Bio wel helder, dat uit dit onderzoek blijkt, dat het niet mogelijk zal zijn om permanent in de voedselvraag te voorzien als de productieprocessen van verschillende voedselproducten hetzelfde blijven. Van daar dus het idee om fermentatie in te zetten voor de productie van eieren.

Het komt er op neer dat genetisch materiaal van het ovumalbumine wordt ingebracht in een Trichoderma reesei-kweek zodat het eiwit kan worden geproduceerd. Dus, als de microben voldoende voedingstoffen hebben gaan ze ovumalbumine aanmaken in plaats van hun eigen eiwit. Deze proteïnes of eiwitten zo je wil, worden dan verzameld en bewerkt zodat er poeder van gemaakt kan worden, dat dan weer gebruikt kan worden in de voedselindustrie of in eiwitshakes.

Er kwam geen kip kijken bij dit hele proces want het genetisch materiaal was afkomstig uit een genendatabase, niet van kippen.

Een goed alternatief voor de huidige manier zoals we die nu kennen, vind je ook niet?  

Advertisement