10 bijzondere feitjes die je niet kende over het leven van Nikola Tesla

door Skip

30 April 2018

10 bijzondere feitjes die je niet kende over het leven van Nikola Tesla
Advertisement

Nikola Tesla blijft een van de meest mysterieuze figuren van de wetenschappelijke gemeenschap van de 20ste eeuw. Hij was een groot wetenschapper die gedurende zijn carrière 300 patenten had ingediend, waaruit hele belangrijke moderne technologieën uit voort zijn gekomen. Velen dwarsboomden zijn onderzoek door hem als niets meer dan een gestoorde wetenschapper te beschouwen die vreemde en weinig geloofwaardige dingen zei. Dat is zo gekomen doordat Tesla iemand was die niet erg georganiseerd was en omdat hij zijn aantekeningen vaak neerpende op losse blaadjes. Wat we kunnen zeggen is we deze man nooit helemaal zullen kennen. Hier volgen 10 bijzondere feiten die het mysterie rondom een groot wetenschapper uit de vorige eeuw alleen maar groter maken en hem nog interessanter zullen maken.

Advertisement
Marc Seifer Archive/Wikimedia

Marc Seifer Archive/Wikimedia

 1. Tesla leed aan een dwangstoornis en aan slapeloosheid.
  Naar het schijnt had deze wetenschapper genoeg aan twee uur slaap per nacht om uit te rusten. Overigens was hij letterlijk geobsedeerd door het nummer 3. Een van zijn obsessies was om de ruimte waar hij at met 18 (een veelvoud van 3) doekjes schoon te maken vooraf aan elke maaltijd. 

 2. Tesla werd geboren toen het onweerde en bliksemde.
  Een van de belangrijkste uitvindingen van Tesla was zijn Teslatransformator, een hoogspanningstransformator die bliksem kon genereren. Het schijnt dat hij al veel eerder met bliksem te maken heeft gehad, en wel tijdens zijn geboorte toen er een hevige storm losbarstte.

 3. Tesla was een filantroop.
  Zoals veel andere figuren uit die tijd toonde Tesla zich betrokken bij doelen die de mensen dienden. Hij deed zijn ding met gezond verstand en wilde geen geld verdienen aan de wetenschap.

 4. Tesla had hart voor het milieu.
  Naar het schijnt was hij in het bijzonder een van de eerste wetenschappers die een ongelukkige toekomst aan voelde komen voor de mensheid door de grote bevolkingsgroei en dat de grondstoffen van de aarde afnamen.

 5. Tesla had een uitstekend geheugen.
  Men denkt dat Tesla een uitzonderlijk fotografisch geheugen had, waardoor hij ogenblikkelijk heel nauwkeurige details van een bepaalde situatie kon onthouden.

 6. Tesla bedacht de technologie van het internet bijna een eeuw voordat dit werd uitgevonden.
  Tesla beschreef, weliswaar niet gedetailleerd, een klein apparaat dat je in je handen vasthield dat in staat was om gegevens op te slaan en deze te versturen naar een ander soortgelijk apparaat. Dit alles lijkt op de moderne smartphones en op de draadloze internettechnologie.

 7. Hij en Edison waren geen vijanden.
  Het verhaal gaat van een enorme vijandschap tussen de twee wetenschappers, echter geven de feiten een ander beeld weer: hier blijkt uit dat ze samen aan een project werkten, een generator. Waarschijnlijk meer dan vijandigheid was het competitie omdat ze allebei in dezelfde tak actief waren
  .
 8. Veel van zijn documenten ontbreken.
  Na zijn dood werden zijn bezittingen in beslag genomen door een instelling die in die tijd de taak had om gevoelige en gevaarlijke gegevens te bewaren. Een aantal van zijn boeken en schriften werden aan zijn familie vrijgegeven en aan het museum waar zijn spullen nu nog worden tentoongesteld. Maar een groot aantal voorwerpen is nu nog in het beheer van de Amerikaanse overheid.

 9. Tesla was een goede vriend van Mark Twain.
  Het verhaal gaat dat Tesla Twain een keer liet opstappen op een trilmachine die hij had ontworpen om enkele gezondheidsklachten die laatstgenoemde had, te behandelen.

 10. Het Tesla-standbeeld met gratis WIFI
  Een geldinzamelingsactie die werd opgestart voor het Tesla Science Center heeft voldoende geld opgeleverd voor een beeld van twee meter hoog waar een WIFI-hotspot in is verwerkt en een tijdcapsule, die zal worden geopend in 2043. 

Advertisement