Enkele onderzoekers ontdekken een nieuwe miersoort die ontploft om z'n kolonie te behoeden voor gevaar - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Enkele onderzoekers ontdekken een nieuwe…
Wat gebeurt er in ons lichaam als we kauwgom inslikken? Ghana is begonnen met het gebruiken van plastic afval om een nieuw soort bestendiger asfalt mee te maken

Enkele onderzoekers ontdekken een nieuwe miersoort die ontploft om z'n kolonie te behoeden voor gevaar

Door Skip Tromp de Haas
1.405
Advertisement

Er zijn veel dingen die mieren fascinerend maken, om te beginnen met hun scherpe sociale instinct en hun complexe interne organisatie. En misschien weet je al dat ze een gewicht kunnen verslepen dat het hunne ruimschoots overschrijdt en dat ze, met uitzondering van zoogdieren, de enige dieren zijn die op interactieve manier kunnen leren. Maar vandaag willen we je kennis laten maken met een mier van Borneo die, wanneer hij een gevaar opmerkt voor de kolonie, niet twijfelt om zichzelf op te blazen.

De mier die zichzelf 'tot ontploffing brengt'.

foto: ZooKeys

Wetenschappers wisten al langer van het bestaan af van mieren die hun eigen leven geven om het leven van de groep te beschermen, maar werden er sinds 1935 geen nieuwe soorten meer ontdekt. Daarom zijn een groep deskundigen van de Universiteit Wenen en ander experts van het Natuurhistorisch Museum van de Oostenrijkse hoofdstad op reis gegaan op zoek naar iets nieuws.
Tijdens hun entomologische expeditie hebben ze landen als Maleisië, Thailand en Borneo aangedaan. Juist op deze laatste plek hebben ze een onbekende soort ontdekt die ze de naam Colobopsis explodens hebben gegeven.

Wanneer zij merken dat er een gevaar nadert voor de kolonie, dan laten deze mieren hun maagwand openscheuren waar dan een plakkerige vloeistof uitkomt die giftig of dodelijk blijkt te zijn voor veel dieren.
Deze vorm van onbaatzuchtige zelfmoord werd alleen gezien bij hypersociale wezens die het overleven van het collectief als 'belangrijker inschatten' dan het overleven van het individu, waaronder termieten; in het geval van mieren blazen alleen de werkers zichzelf op, oftewel die zich het laagst op de sociale ladder bevinden.

De expeditie heeft een goed resultaat gehad, maar de wetenschappers garanderen dat er nog veel moet worden uitgezocht over deze boeiende dieren die een uiterst sterk gevoel voor zelfopoffering hebben!

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt