Vrienden zijn ware natuurlijke pijnstillers: hier het onderzoek dat dit laat zien

door Skip

06 Mei 2018

Vrienden zijn ware natuurlijke pijnstillers: hier het onderzoek dat dit laat zien
Advertisement

Dat vrienden je leven vullen met positiviteit is een bekend gegeven, net als de belangrijke rol die ze vervullen bij het ons helpen doorkomen van moeilijke momenten. Het lijkt er echter op dat zij ook kunnen fungeren als een volwaardig kalmerend medicijn en dat ze onze pijn die we voelen kunnen verlichten. Dat gaat zelfs zo ver dat er met een zekere precisie een aanname kan worden gedaan over hoe groot de kennissenkring is van mensen wanneer bij hen een tolerantietest van fysieke pijn wordt afgenomen.

Advertisement

Zeg mij hoeveel vrienden je hebt en ik zal je zeggen of je goed fysieke pijn kunt verdragen!

Zeg mij hoeveel vrienden je hebt en ik zal je zeggen of je goed fysieke pijn kunt verdragen!

Pixabay.com

Uitgaande van de verklaring van experts in experimentele psychologie van de Universiteit Oxford is er een verband tussen het vermogen van mensen om sociale banden aan te gaan en specifieke wisselwerkinigen van neurochemicaliën. Hier wordt dan om precies te zijn de link bedoeld tussen de neuropeptide beta-endorfines en μ-endorfine-receptoren: deze beta-endorfine zou door de aanwezigheid van dierbaren worden aangemaakt.

Om tot deze conclusie te komen hebben de onderzoekers onder leiding van drs. Katerina Johnson enkele vrijwilligers aan een eigenaardige maar simpele test onderworpen. Hen werd gevraagd om zo lang mogelijk in een onaangename houding te zitten en te proberen om de pijn te weerstaan die dit opriep.
Daarna werden de gemeten tijden gekoppeld aan de gegevens die de deelnemers hadden ingevuld op een speciale vragenlijst. Hier kwam uit voort dat degenen die de pijn het beste konden verdragen ook degenen waren die aanzienlijk meer vrienden hadden.

Dit resultaat bevestigt de theorie dat μ-endorfines meer doen dan alleen hun basisfunctie van omgaan met lichamelijke pijn en dat deze een hele belangrijke rol spelen in sociale interacties.

De neurobiologische processen doorgronden die zijn betrokken in het sociale leven van mensen kan nog van grote hulp gaan zijn in de behandeling van stoornissen als depressie, mensenschuwheid, anhedonie en in het algemeen stemmingsklachten.

Bronnen:

https://www.nature.com/articles/srep25267

Advertisement