12 bijzondere feitjes die je anders laten kijken naar het verleden - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
12 bijzondere feitjes die je anders…
Cijfers die leraren geven verminderen het zelfvertrouwen niet, het zijn de ouders die zich niet afzijdig kunnen houden. Deze dorpsbewoners kunnen in elke hoek een grappige verrassing vinden

12 bijzondere feitjes die je anders laten kijken naar het verleden

Door Skip Tromp de Haas
2.636
Advertisement

Geschiedenis bestuderen op school is heel nuttig als je de dingen die nu gebeuren wilt begrijpen, en het verloop wilt begrijpen van gebeurtenissen in de geschiedenis. Als we zo alle tijdperken eens langslopen, krijgen we een idee van wat is geweest, zoals tijden van crisis en tijden dat het zeer goed ging. Hoe uitgebreid je ook kunt studeren, zal je sommige details nooit te weten komen, details die minder belangrijk zijn, maar daarom niet minder interessant. Hier zijn er een paar die je toe kunt voegen aan je kennis van geschiedenis.

Vrouwen mochten niet roken in het openbaar

Begin 20ste eeuw was het voor vrouwen ten strengste verboden om te roken in het openbaar. Een vrouw die deze slechte gewoonte had werd direct negatief veroordeeld en door de maatschappij verstoten. In korte tijd veranderden de dingen snel en door de strijd die vrouwen leverden voor rechten en vrijheid, veranderde ook het verbod op roken. Sterker nog, tabakproducenten profiteerden van de vrouwelijke emancipatie en maakten de sigaret tot het symbool van vrijheid en gelijkheid tussen de seksen.

Pruiken zaten vol met luizen

Vroeger was hygiëne niet bepaald gewoon. In pruiken krioelde het van luizen en werden deze pruiken ingesmeerd met dierlijk vet zodat zij in vorm bleven. Daarom stonken ze ook zo ontzettend en gebeurde het vaak dat ze in brand vlogen.

Advertisement

Het hakenkruis is een positief symbool.

Hoezeer dit symbool bij iedereen ook bekendstaat voor de dood, komt de swastika oorspronkelijk uit het hindoeïsme en boeddhisme, waar het absoluut een tegenovergestelde betekenis heeft. De swastika wordt vaak geassocieerd met de zon, het licht en dus met het goddelijke, of wordt hij gebruikt als groet of gelukwens.

Caligula benoemde zijn paard tot Senator.

foto: pixabay.com

In de geschiedenis van het Oude Rome is het zeker opvallend dat Caligula zijn paard tot senator benoemde. Hoezeer deze daad door veel historici wordt gezien als een daad van waanzinnigheid of als teken van diepe liefde voor zijn paard, zou het veel waarschijnlijker gaan om een provocatie gericht op de Senaat zelf, dat in die tijd vaak de zonde beging van politieke onkunde. Door zijn paard tot senator te benoemen, zou Caligula hebben willen communiceren dat iedereen de taak van senator zijn kon uitvoeren.

Alleen aristocraten gebruikten een bidet

De uitvinding van de bidet dateert uit de 17e eeuw. Bekend is dat hij aanvankelijk in Frankrijk verscheen, maar dat de eigenlijke uitvinder ervan niet bekend is. De bidet werd op dezelfde manier gebruikt als tegenwoordig. Je waste je intieme zone ermee tijdens verschillende momenten op de dag. Ondanks dat er bidets waren, paste het woord hygiëne niet in die tijd, want kamerpotten en bidets liet men allebei vol staan in de slaapkamer, zonder te letten op bacteriën en de smerige geur. Bovendien werden de potten leeggegooid op straat, zo uit het raam.

Advertisement

Vrouwen wasten zich met hun kleren aan.

Mensen hielden zich op een hele vreemde manier schoon, ze gingen gewoon het water in, gekleed in al en waste men zich zo goed men kon. Vrouwen, die zich uiteraard niet mocht uitkleden of zich in hun ondergoed mochten tonen, droegen lange zware jurken waarmee zij het water in gingen.

Arabische cijfers zijn uitgevonden in India.

Hoewel het numerieke systeem dat we tegenwoordig gebruiken in de meeste landen 'Arabisch' genoemd wordt, is het bijzonder dat dit in het Arabisch 'Indisch heet'. Het is echter zo dat cijfers ontstonden in India tussen 400 v.Chr. en 400 n.Chr.

Advertisement

Hoesten van kinderen werd behandeld met morfine.

Om hoest bij kinderen te behandelen werd vroeger een hele effectieve siroop gebruikt waar echter morfine in zat. In 1911 waarschuwde de Amerikaanse Artsenraad voor de bijwerkingen van deze siroop, maar bleef deze evengoed tot 1930 in de handel.

In de Middeleeuwen werden dieren berecht.

Het eerste bewijs van een proces waar een beest in de beklaagdenbank zat dateert uit 1266 in Frankrijk. Deze waanzinnige veroordelingen bleven legaal tot aan het einde van de 18e eeuw. Dieren werden vaak van moord beschuldigd, maar konden de misdaden zeer variëren. Natuurlijk hadden de dieren recht op een advocaat en kon het volk voor of tegen het dier getuigen.

Advertisement

Straten in middeleeuwse steden waren heel vies.

Waar er over middeleeuwse steden nu een zweem van aantrekkingskracht en schoonheid hangt, zagen zij er echter in de tijd dat ze werden gebouwd er wel heel anders uit. De steden waren bijvoorbeeld erg vies, lagen er uitwerpselen op straat (van mens en dier), rottend voedsel en allerlei afval.

Kim Jong-Il was een creatieve geest.

Kim Jong-Il was president van Noord-Korea tot 2011. Hij wordt herinnerd als iemand die naast politiek ook een passie had voor kunst. Zo hield hij van muziek en componeerde hij. Hij schreef bijvoorbeeld 6 opera's tijdens zijn bewind.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Advertisement
Advertisement

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt