Ook de wetenschap zegt het nu: door alcohol worden we creatiever (Maar moeten we niet overdrijven) - Curioctopus.nl
x
Door gebruik te maken van deze site, stemt u in met de manier waarop wij cookies gebruiken om uw ervaring te verbeteren. Meer weten Ok
x
Ook de wetenschap zegt het nu: door…
Op de Filipijnen zijn ze bezig met een nieuwe stad aan het plannen die 'Niet vervuilt' en die groter is dan Manhattan 18 geniale uitvinden die je het leven makkelijker kunnen maken... en je nog blij maken ook!

Ook de wetenschap zegt het nu: door alcohol worden we creatiever (Maar moeten we niet overdrijven)

696
Advertisement

Een onderzoek dat is gedaan door hoogleraar Andrew Jarosz van de Faculteit Psychologie van de Mississippi State University, heeft iets aan het licht gebracht dat door velen van ons al lang werd vermoed. Door gematigd alcohol te drinken zou je creativiteit stimuleren.

Jarosz heeft het onderzoek gedaan met een groep universiteitsstudenten en liet hen, met regelmatige tussenpozen, wodka drinken. Bij elke stap kregen zij problemen voorgelegd die zij moesten oplossen, een paar hiervan waren nogal complex. Het resultaat zoals je wel zal vermoeden, daar kun je niet omheen.

Gaandeweg, gedurende het onderzoek, lukten de meest aangeschoten studenten het om briljantere en creatievere oplossingen te vinden dan hun nuchtere collega's. Wat de onderzoekers verbaasde was ook de tijdsfactor. Ze antwoordden namelijk bijzonder snel en efficiënt.

Natuurlijk krijg je met dit thema vooral van degenen kritiek die Jarosz verwijten dat hij een te kleine groep heeft gebruikt en dat die alleen maar uit jonge mensen bestaan. Hij heeft echter toegegeven dat hij ook wel ziet dat de groep klein is, maar dat de resultaten zo evident waren dat je onmogelijk kunt spreken van toeval.

Dit onderzoek wordt trouwens ook gesteund door andere onderzoeken die tot soortgelijke conclusies kwamen. Michael Sayette, van de Pittsburgh University, ontdekte dat beschonken mensen meer geneigd zijn om hun geest vrij te maken en de meest onverwachte invalshoeken te ontdekken. Zo ook analoge resultaten bij een Oostenrijks onderzoek, geleid door Mathias Benedek. Volgens hem concentreert het brein zich onder normale omstandigen zo hard op het vinden van een oplossing, dat het vastloopt; met een klein beetje alcohol kan je je brein dus 'afleiden' en andere wegen bewandelen die vaak meer opleveren en genialer zijn.

Je concentratie dus kwijtraken, dat vaak hartstikke link is, helpt dus, gezien in het kader van creatief zijn. De focus verleggen naar een ander onderwerp dan het probleem waar het om draait, geeft je brein dus de mogelijkheid om ideeën te zien die verborgen zitten in de krochten van je geest.

Dus, als je na een paar slokjes bier jezelf grappig, briljant en een talenwonder vindt, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Maar let er goed op dat je niet gaat overdrijven, want de grens tussen briljant aangeschoten zijn en belachelijk dronken is sneller overschreden dan je zou denken.

NB: In de beschreven studies wordt er verwezen naar een gematigd gebruik van alcohol; onthoud dat teveel drinken heel slecht is voor het lichaam en gevaarlijk is als je gaat rijden.

Advertisement

Laat een opmerking achter!

Vind je dit verhaal leuk?

Klik op "vind ik leuk" om niets te missen.

×

Ik ben al fan, bedankt